Σε περίπου 10,2 εκατ. ανέρχονται οι ψηφιακοί νομάδες. Πρόκειται για τους εργαζόμενους που υιοθετούν έναν τρόπο ζωής με τον οποίο ταξιδεύουν συχνά ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως, χάρη σε μια δουλειά που απαιτεί μόνο έναν υπολογιστή και μια καλή σύνδεση Wifi. Αναμφισβήτητα είναι μια κοινότητα που αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το 2019.

Ποιο είναι το προφίλ τους

Πρώτα απ ‘όλα, και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είναι αδρανείς, αλλά εργάζονται με πλήρη απασχόληση (71% από αυτούς).

  • Το 33% από αυτούς έχει δική του εταιρεία, ενώ μόνο το 36% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν συμβόλαια με πολλές εταιρείες.
  • Το 21% είναι τακτικοί υπάλληλοι μιας και μόνο εταιρείας.

Παρόλο που οι baby boomers (77 έως 57 ετών) δεν είναι η πολυπληθέστερη γενιά που εκπροσωπείται σε αυτή τη νέα κοινότητα, μόνο το 12%, εξακολουθούν να είναι μεταξύ τους.

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι κυρίως Millennials (25 έως 35 ετών) – 44%, ή μέλη της γενιάς X (57 έως 42 ετών) – 23%. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, ο ψηφιακός νομάδας είναι πιο συχνά άνδρας (59%).

Σχεδόν το 61% από αυτούς είναι παντρεμένοι. Το να ταξιδεύεις στον κόσμο δεν σημαίνει να μένεις μόνος, καθώς το 31% των παντρεμένων συντρόφων των ψηφιακών νομάδων ταξιδεύει μαζί τους με πλήρη απασχόληση και το 38% με μερική απασχόληση.

Συνοψίζοντας, μιλάμε για τους ONE ψηφιακούς νομάδες ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών. Είναι παντρεμένος και ταξιδεύει με τη σύντροφό του. Εργάζεται με πλήρη απασχόληση σε πολλές εταιρείες.

Ποιος είναι ο μέσος μισθός

Ενώ εργάζονται κατά μέσο όρο 46 ώρες την εβδομάδα, οι θέσεις εργασίας είναι πολύ διαφορετικές και κανένας τομέας δεν κυριαρχεί πραγματικά.

Ο τομέας που εκπροσωπείται περισσότερο είναι λογικά η τεχνολογία και η πληροφορική (19%), μπροστά από τις δημιουργικές υπηρεσίες (10%) και την εκπαίδευση (και την κατάρτιση, 9%).

Για να μπουν σε αυτούς τους τομείς, έχουν σπουδάσει με τουλάχιστον το 72% εξ αυτών να διαθέτει πτυχίο και μεταπτυχιακό (33%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 44% των ερωτηθέντων κερδίζουν 75.000 δολάρια ΗΠΑ ή περισσότερα κάθε χρόνο. Μόνο ένας στους πέντε (21%) κερδίζει λιγότερα από 25.000 $ ετησίως.

Ποιοι είναι οι προτιμώμενοι προορισμοί

Οι χώρες που ευνοούνται από αυτούς τους εργαζόμενους είναι η Ινδονησία, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Ισπανία, η Κολομβία και η Πορτογαλία.

Κατά μέσο όρο, μένουν σε 3 έως 4 χώρες το χρόνο. Όταν επιλέγετε τον προορισμό τους, υπάρχουν μερικά κριτήρια όπως καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, ευχάριστο κλίμα, προσιτό κόστος διαβίωσης και εύκολη πρόσβαση σε βίζα (ή καθόλου βίζα). Μόνο το 12% από αυτούς μένει στο ίδιο μέρος για 3 μήνες.