Οι περισσότεροι Βρετανοί πιστεύουν ότι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία θα είναι «πολύ ζεστές» για να τις επισκεφτούν μέχρι το 2027, καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας.
Aυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου από την InsureandGo – έναν ειδικό πάροχο ταξιδιωτικής ασφάλισης. Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις προσδοκίες των ανθρώπων για διακοπές.
Πιο αναλυτικά, σε δημοσκόπηση με περισσότερους από 2.000 ερωτηθέντες, το 71% πιστεύει ότι μέρη της Ευρώπης θα είναι πολύ ζεστά για να τα επισκεφθούν το καλοκαίρι μέχρι το 2027.
Η Ελλάδα – ένας ιδιαίτερα δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός για τους Βρετανούς – μπορεί να χάσει σημαντική τουριστική κίνηση, με το 59% των ανθρώπων να ανησυχούν για τη ζέστη.
Μάλιστα, το 43% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ήταν πολύ ζεστή το 2027, σε σύγκριση με το 77% των ατόμων άνω των 65 ετών.
Παράλληλα, ο ισπανικός τουρισμός μπορεί να πληγεί περισσότερο από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες. Πριν από την πανδημία, περισσότεροι από 15 εκατ. κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ταξίδευαν στη χώρα κάθε χρόνο. Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) ανησυχούν ότι θα είναι πολύ ζεστή μέχρι το 2027.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα απέφευγαν την Τουρκία (55%) και την Κύπρο (51%) έως το 2027.
Η Πορτογαλία και η Ιταλία θα μπορούσαν επίσης να χάσουν πιθανούς επισκέπτες, με το 49% και το 42% των ερωτηθέντων αντίστοιχα να ισχυρίζονται ότι οι τοποθεσίες θα να είναι πολύ ζεστές.
Ωστόσο, σχεδόν ένας στους πέντε Βρετανούς πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ ζεστό μέχρι το 2027.
Συνολικά, οι ανησυχίες για τη ζέστη αυξάνονται με την ηλικία. Ενώ το 53% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών είπε ότι η Ισπανία θα είναι πολύ ζεστή για να την επισκεφθούν μέχρι το 2027, το 83% των άνω των 65 ετών είπε το ίδιο.
Πού ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη
Η Ευρώπη μόλις κατέγραψε το πιο καυτό καλοκαίρι της. Σε όλη την ήπειρο, οι κάτοικοι και οι τουρίστες κατακλύζονταν από πρωτοφανείς καύσωνες και ξηρασία.
Ήταν το δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι με φουσκάλες για την Ευρώπη, με μέσες θερμοκρασίες 0,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021.
Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες άνω των 50°C θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα στην Ευρώπη.
«Οι πιθανότητες κάθε καλοκαίρι να βλέπουμε πραγματικά ακραίες θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές τώρα», είπε ο καθηγητής Peter Stott, μετεωρολόγος του Met Office, αφού η Σικελία κατέγραψε μέτρηση 48,8°C το 2021.
«Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πότε είναι πιθανό να συμβεί, αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να σπάσουν περαιτέρω ρεκόρ με θερμοκρασίες πάνω από 50,0°C να είναι πιθανές στην Ευρώπη στο μέλλον, πιθανότατα κοντά στη Μεσόγειο όπου η επιρροή ο ζεστός αέρας από τη Βόρεια Αφρική είναι ισχυρότερος».
Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,1°C από την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900). Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός είναι πιο κοντά στους 1,8°C.