Περισσότερους από 10 εκατ. ξένους τουρίστες έχει δεχθεί η Κωνσταντινούπολη τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, αυξάνοντας το ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία στο 90%.

Μόνο τον Αύγουστο, 1,7 εκατ. ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν την πόλη, με τις αφίξεις ξένων τουριστών να φτάνουν τα 10,2 εκατ. το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης Ali Yerlikaya, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία.

Οι Ρώσοι ήταν στην κορυφή της λίστας ξένων επισκεπτών, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς, Ιρανούς, Σαουδάραβες και Αμερικανούς υπηκόους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Η Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε καλά το 2022 μετά από μια πολύ κακή τουριστική δραστηριότητα το 2020 λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων μέτρων που σχετίζονται με τον COVID-19, τα οποία μείωσαν τόσο τον αριθμό των επισκεπτών όσο και τα έσοδα από τον τουρισμό. Αυτό δήλωσε ο Aydın Karacabay, επικεφαλής της επιτροπής ξενοδοχείων στο το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (İTO).

Πρόσθεσε ότι τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης ανέβηκαν στο 90% τον Σεπτέμβριο. «Αναμένουμε ότι η πληρότητα θα παραμείνει στο 90% τον Οκτώβριο και το ποσοστό είναι ήδη 60% για τον Νοέμβριο και 45% για τον Δεκέμβριο», είπε ο Karacabay, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά πληρότητας για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

Ελλείψει σημαντικών προβλημάτων, η τουριστική δραστηριότητα θα παραμείνει εύρωστη όλο το χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Karacabay.

«Οι ξενοδόχοι στην πόλη είναι ευχαριστημένοι με τις ισχυρές κρατήσεις για το 2023. Ο αριθμός των ξένων τουριστών είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά το πρώτο τρίμηνο», είπε, προσθέτοντας ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στην πόλη αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% το επόμενο έτος.