Την πρόθεσή της να επιτρέψει στους τουρίστες να πραγματοποιούν ξανά αγορές χωρίς ΦΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση.

Η εν λόγω δυνατότητα είχε αφαιρεθεί με το Brexit, για να τονώσει το εμπόριο. Το μέτρο «θα δώσει ώθηση στα πολυκαταστήματα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στους τομείς του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού», σύμφωνα με το «σχέδιο ανάπτυξης» που παρουσίασε ο Βρετανός καγκελάριος του Οικονομικού Κούασι Κουαρτένγκ.

Το νέο καθεστώς θα απευθύνεται σε «μη Βρετανούς επισκέπτες στη Βρετανία» και «θα τους επιτρέψει να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ για αγαθά που αγοράστηκαν σε εμπορικούς δρόμους, αεροδρόμια» και άλλα σημεία εξόδου από τη χώρα, υπό τον όρο ότι πραγματοποιούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο «στις προσωπικές τους αποσκευές», επεσήμανε η κυβέρνηση.

Τα άτομα που επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να διαμένουν εκεί επιτρέπεται να κάνουν αγορές χωρίς ΦΠΑ ή να τους επιστραφεί αυτός ο φόρος, ένα σύστημα που ωφελεί ιδιαίτερα τα πολυκαταστήματα και τα πολυτελή καταστήματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε τέλος σε αυτό το σύστημα όταν αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2021, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των βιομηχανιών του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ξεκινά μια δημόσια διαβούλευση για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο λέει ότι θέλει να ξεκινήσει “το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Kwasi Kwarteng στο βρετανικό κοινοβούλιο, το μέτρο θα μπορούσε να είναι υλοποιήθηκε το 2024, με κόστος μείωσης των κρατικών εσόδων κατά σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια λίρες για το πρώτο έτος.