Η ισπανική τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να χάσει εκατομμύρια τουρίστες το επόμενο έτος λόγω των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 55% έως το 2030.

Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, τα περιβαλλοντικά μέτρα που εισήχθησαν μπορούν να επηρεάσουν τους φόρους των εισιτηρίων και τη βιώσιμη αεροπορία, όπως τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να ευθύνονται για 11 εκατ. λιγότερους διεθνείς τουρίστες στην Ισπανία.

Η ευρωπαϊκή χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να κοστίσουν δισεκατομμύρια έσοδα από τον τουρισμό καθώς και 430.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, ιδίως μειώνοντας τις επιπτώσεις της αεροπορικής βιομηχανίας στο περιβάλλον. Άλλα μέτρα που εισήχθησαν στο πλαίσιο του σχεδίου Fit for 55 περιλαμβάνουν ένα όριο στη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων που ορίζεται στο 5%, το οποίο κατά συνέπεια σημαίνει ακριβότερα εισιτήρια.

Η έκθεση της Deloitte προβλέπει περαιτέρω ότι 11 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν από το υψηλότερο κόστος ταξιδιού. Σε σύγκριση με τη διαμονή, τα τρόφιμα, τα ποτά και άλλους τομείς που εξαρτώνται από τον τουρισμό, τα ταξίδια θα αντιστοιχούσαν σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανών.

Αλλά, αξίζουν όλες οι προσπάθειες; Έκθεση του Bloomberg αποκάλυψε ότι η χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο τους τελευταίους μήνες μεταξύ των πλούσιων επιβατών, με τον αριθμό να αυξάνεται ακόμη και κατά τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οποία η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει.

Που καταγράφονται οι περισσότερες πτήσεις ιδιωτικών τζετ

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το Λονδίνο είναι η πόλη με τον υψηλότερο αριθμό πτήσεων ιδιωτικών τζετ τον Ιούλιο – 12.000 από αυτές, ενώ οι περισσότερες κρατήσεις καταγράφηκαν για τη Νάπολη, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο. Αύξηση της ζήτησης για ιδιωτικά τζετ παρατηρήθηκε επίσης σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, το Αμβούργο και το Τελ Αβίβ, καθώς τα ποσοστά κράτησης ξεπέρασαν αυτά από τα προ πανδημίας επίπεδα.