Οι τουρκικές ταξιδιωτικές εταιρείες αναμένουν μεγάλη ροή ευρωπαίων τουριστών τους επόμενους μήνες εν μέσω υψηλότερης ζήτησης μετά την πανδημία του κορωνοϊού και καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται.

“Αυτό το χειμώνα περιμένουμε περισσότερους τουρίστες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε ο Cem Polatoğlu, εκπρόσωπος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Φορέων Tur Operatörleri Platformu, στην Deutsche Presse-Agentur (dpa).

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε διακοπές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα που έχουν αρθεί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, πολλοί τουρίστες θα αισθάνονται σαν να «ξεκόλλησαν από τα δεσμά που τους περιόριζαν», ανέφερε.

Επιπλέον, το υψηλό κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη οδηγεί επίσης σε αύξηση των κρατήσεων κατά τη χειμερινή περίοδο, ιδιαίτερα για καταλύματα που κοστίζουν λιγότερο.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια οξεία ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Είναι θετικό για τον τουριστικό τομέα ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες – ειδικά οι συνταξιούχοι – προτιμούν τις μεγάλες διακοπές στην Τουρκία κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ali Onaran, πρόεδρος του tour operator Prontotour.

Τα στοιχεία του έδειξαν ότι η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα υψηλή «από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ολλανδία».

Ο Onaran ανέφερε ότι ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι έκαναν κράτηση για τις διακοπές τους κατά τη χειμερινή περίοδο παρά τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Υπάρχουν εξελίξεις όπως η αύξηση του κόστους των καυσίμων, τα ενεργειακά έξοδα, οι κρίσεις τροφίμων, που επηρεάζουν τις τιμές των εισιτηρίων και των ξενοδοχείων και συνεπώς τον συνολικό ταξιδιωτικό προϋπολογισμό των ανθρώπων.

Ένα επιπλέον κίνητρο για τους ανθρώπους να κατευθυνθούν στην Τουρκία για τις διακοπές τους μπορεί να είναι η αδύναμη τουρκική λίρα, σύμφωνα με τον Polatoğlu.

Για τους τουρίστες, η κράτηση πακέτου διακοπών σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Τουρκία κοστίζει αυτήν τη στιγμή λιγότερο από το να περάσετε τον χρόνο σας στην Ευρώπη. «Και με πολύ περισσότερη άνεση από ό,τι στο σπίτι», πρόσθεσε ο Polatoğlu.

Η ανάκαμψη στην κρίσιμη τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας φέτος οφείλεται σε ένα σημαντικό άλμα στη ζήτηση από την Ευρώπη, με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη Ρωσία.