Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και homeport κρουαζιέρας, συνδέθηκε σήμερα με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενζινέλος” μέσω της Γραμμής 3 του Μετρό. Το άνοιγμα των νέων σταθμών, αλλάζει το συγκοινωνιακό προφίλ του Πειραιά.

Η σύνδεση σε 55 λεπτά με το λιμάνι και το αεροδρόμιο και έως 20 λεπτά έως στο Σύνταγμα, τροποποιεί τα δεδομένα στον τουρισμό στην Αττική και τον Πειραιά και προσδίδει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη και στην εθνική οικονομία γενικότερα.

Πλέον η περιοχή του Πειραιά ανασαίνει από τα έντονα προβλήματα κυκλοφορίας και το χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και Τραμ προς Πειραιά, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Η λειτουργία των νέων σταθμών προβλέπει ημερήσια αύξηση της συνολικής κίνησης στο δίκτυο του Μετρό κατά 132.000 επιβάτες.
Θα μειώσει την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως.

Την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Σταθμός «Μανιάτικα»

Βρίσκεται στην οδό Αιτωλικού, μεταξύ των οδών Π. Μαυρομιχάλη και Γυθείου, στα Μανιάτικα του Πειραιά.
Στην επιφάνεια διαμορφώθηκε μια νέα πλατεία, επί της οποίας βρίσκεται η μία πρόσβαση του σταθμού.

Σταθμός «Πειραιάς»

Βρίσκεται εμπρός από τον τερματικό σταθμό «Πειραιάς» της Γραμμής 1 του Μετρό, υπόγεια της Λεωφόρου Ακτής Καλιμασσιώτη μεταξύ του διατηρητέου κτιρίου των ΗΣΑΠ και του λιμένα του ΟΛΠ.
Σε αυτόν τον σταθμό δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, το Τραμ και το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σταθμός «Δημοτικό Θέατρο»

Κατασκευάστηκε σε περίοπτη θέση, έμπροσθεν του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, στην ιστορική πλατεία «Δημοτικού Θεάτρου».
Έχει τρεις προσβάσεις: εντός της πλατείας Δημοτικού Θεάτρου, όλες με δυο κυλιόμενες και μια σταθερή κλίμακα.
Η ιστορική πλατεία Δημοτικού Θεάτρου αποκαταστάθηκε με προσοχή στην προϋπάρχουσα κατάστασή της και με τα ίδια αρχικά της αυθεντικά υλικά που είχαν διαφυλαχθεί.

Ο Πειραιάς γίνεται ένα ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό hub

Tα εγκαίνια των τριών σταθμών, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο».

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τον Πειραιά και το Λεκανοπέδιο και θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλάμε για ένα έργο που είχε εξ αρχής να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες τεχνικές δυσκολίες ειδικά όσον αφορά την κατασκευή του κεντρικού σταθμού του Πειραιά δίπλα στο λιμάνι.

Κάποιοι υπερέβαλαν εαυτόν και έβαλαν όλη τους της ευρηματική ικανότητα προκειμένου το έργο να μπορέσει να μπορεί να κατασκευαστεί και να παραδοθεί σήμερα στους Πειραιώτες».

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής «με το έργο αυτό ο Πειραιάς γίνεται πραγματικά μια σύγχρονη, μια πιο ανθρώπινη πόλη.

Γιατί το Μετρό είναι το πλέον βιώσιμο και «καθαρό», φιλοπεριβαλλοντικό αν θέλετε, μέσο αστικής μετακίνησης.
Ένα μέσο που βελτιώνει άμεσα και θεαματικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Πειραιάς γίνεται ένα ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό hub, ένας κόμβος υποδομών και μεταφορών της ευρύτερης περιοχής.»

«Από την καρδιά του Πειραιά, παραδίδουμε στην κυκλοφορία 3 σταθμούς (Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο) ολοκληρώνοντας την επέκταση της Γραμμής 3 και εμπεδώνοντας ακόμα περισσότερο την αξία του Μετρό ως μαζικού μέσου μεταφοράς, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές Γιώργος Καραγιάννης.

Σε μία άλλη περιοχή της Αττικής προχωράει η Γραμμή 4 που επί της ουσίας εξυπηρετεί τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπέδιου και επιτρέπει σε κάποιον να πάει από το Άλσος Βεΐκου στο Γουδί σε λιγότερο από 18’, στην Πανεπιστημιούπολη σε λιγότερο από 15’και στα Δικαστήρια σε μόλις 5’.»