Night view of Zuiderkerk in Amsterdam, The Netherlands.

Συνολικά 68.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν λάβει άδεια παραμονής στην Ολλανδία μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την Ολλανδική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης (IND), πρόκειται για Ουκρανούς πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι σε δήμο και υπάγονται επίσης στην Οδηγία Προσωρινής Προστασίας, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Schengen Visa.

Το IND υπογράμμισε επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναπτυχθεί επιπλέον προσωπικό και, παράλληλα, έχει παραταθεί το ωράριο για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να κλείσουν ραντεβού.

Όσον αφορά στους δήμους και τους εργοδότες, μπορούν να επισκεφθούν ομάδες όπου πολλοί πρόσφυγες θα βοηθηθούν άμεσα.

Για να εργαστεί στην Ολλανδία χωρίς άδεια εργασίας ένας Ουκρανός πρόσφυγας χρειάζεται αυτοκόλλητο διαμονής.

Όπως εξηγεί το IND, τα σημεία που εκδόθηκαν τα αυτοκόλλητα ήταν πολύ απασχολημένα. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο, η κυκλοφορία των αυτοκόλλητων ανεστάλη προσωρινά λόγω έλλειψης πρώτων υλών που δημιούργησε φόρτο εργασίας για το πρακτορείο. Το IND επανέλαβε τελικά τις εργασίες σε μεγάλη κλίμακα στις αρχές Οκτωβρίου.

Το πρακτορείο αποκάλυψε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, είχε ανοίξει περίπου 30.000 ραντεβού, όπου σχεδόν οι μισοί άνθρωποι έπρεπε ακόμα να εμφανιστούν. Η ίδια αρχή πρόσθεσε ότι αυτό προέκυψε από ομαδικές συμφωνίες που έγιναν για άτομα που είχαν ήδη λάβει αυτοκόλλητο.

Επιπλέον, τα παιδιά που προέρχονται από την Ουκρανία και είναι κάτω των 14 ετών δεν έχουν ακόμη αυτοκόλλητο, αλλά υπολογίζονται στον συνολικό αριθμό των προσφύγων από την Ουκρανία στην Ολλανδία. Ωστόσο, από την 1η Νοεμβρίου, η IND άρχισε να εκδίδει αυτοκόλλητα σε άτομα που δεν τα έχουν ακόμη, που μόλις έφτασαν στην Ολλανδία ή σε παιδιά που κλείνουν τα 14.