
Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής θα έχει κάποιο αντίκτυπο στα σχέδια των διακοπών τους.
Το ποσοστό 42% προήλθε από δημοσκόπηση 2.000 ατόμων που διεξήχθη από το Post Office τον Οκτώβριο.
Συγκρίνεται με έρευνα ενός μήνα νωρίτερα, η οποία διαπίστωσε ότι το 59% όσων σκέφτονταν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό δήλωσαν ότι τα σχέδιά τους ήταν πιθανό να επηρεαστούν από την αστάθεια της στερλίνας.
- Tο ένα τέταρτο είπε ότι θα διάλεγε έναν φθηνότερο προορισμό.
- Tο ένα τρίτο θα μείωνε τον προϋπολογισμό των δαπανών του.
Το συνολικό μέγεθος του δείγματος ήταν 2.081 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.283 από αυτούς δήλωσαν ότι σκέφτονταν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 754 παραδέχθηκαν ότι τα σχέδια διακοπών τους ήταν πιθανό να επηρεαστούν από την αστάθεια της λίρας.
Τα αποτελέσματα αποκαλύφθηκαν καθώς το Post Office Travel Money βρήκε ότι η λετονική πρωτεύουσα της Ρίγα είχε την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής για ένα ευρωπαϊκό ταξίδι για ψώνια πριν από τα Χριστούγεννα.
Η πόλη βρέθηκε στην κορυφή της σύγκρισης του βαρόμετρου των Ταχυδρομείων σε 12 πόλεις έναντι του προ-Covid 2019 ενόψει των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών που ανοίγουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το σύνολο των 507 λιρών για δύο άτομα στη Ρίγα υπολογίστηκε συνδυάζοντας το κόστος των πτήσεων μετ’ επιστροφής, δύο διανυκτερεύσεων τριών αστέρων, μεταφορές από το αεροδρόμιο, δύο βραδινά γεύματα με κρασί, καφέ, εορταστικά ποτά και σνακ σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά.
Η κατάταξη της Ρίγας οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο χαμηλό κόστος διαμονής και στις φθηνές πτήσεις, επειδή η πόλη κατατάχθηκε μόλις στην έκτη θέση φθηνότερη για γεύματα και ποτά.
Η Βουδαπέστη (£ 745) ήταν η φθηνότερη για αυτά τα είδη, αλλά το υψηλότερο κόστος πτήσεων και διαμονής σήμαινε ότι η ουγγρική πρωτεύουσα μπορούσε να φτάσει μόνο την όγδοη θέση στη λίστα.
Η Βιέννη ήταν η ακριβότερη από τις 12 πόλεις στις 921 £, σημειώνοντας αύξηση 18,6% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Ήταν επίσης περίπου 19% πιο ακριβό από τη νέα είσοδο του Σάλτσμπουργκ (£775), η οποία ήρθε ένατη στην έρευνα.
Η Λιλ είχε και πάλι την καλύτερη αξία μεταξύ των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα στη Δυτική Ευρώπη με 725 £, παρά την αύξηση του κόστους κατά 26%. Η γαλλική πόλη είναι επίσης η πιο κοντινή στο Ηνωμένο Βασίλειο με 82 λεπτά με το τρένο από το Λονδίνο.
Η δεύτερη θέση στη Ρίγα για την αξία ήταν η πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, με σύνολο £541, ακολουθούμενη από την Κρακοβία (£649) στην Πολωνία.
Το κόστος ενός ταξιδιού δύο διανυκτερεύσεων και στις τρεις πόλεις βρέθηκε να έχει αυξηθεί λιγότερο από 5% από το 2019 – κατά 2,2% στη Ρίγα, 3,5% στο Ζάγκρεμπ και 4,9% στην Κρακοβία.
Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 18% στις άλλες πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα. Το κόστος στο Ταλίν που βρίσκεται στην τέταρτη θέση (£684) αυξήθηκε κατά 29%, ενώ αυξήθηκε κατά πάνω από το ένα τρίτο (34,4%) στην Κοπεγχάγη, όπου το συνολικό κόστος των £881 την έκανε τη δεύτερη πιο ακριβή πόλη της έρευνας.
Η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έκανε τις χώρες της ευρωζώνης πιο ακριβές από ό,τι το 2019, ενώ η συγκριτική της ισχύς έναντι των νομισμάτων της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας κάνει τις πόλεις τους φθηνότερες, σύμφωνα με τη μελέτη.