Σταθερά ανοδική τάση καταγράφουν τα ταξίδια παγκοσμίως, όμως η πλήρης ανάκαμψη φαίνεται πιο δύσκολη από ό,τι αρχικά θεωρούνταν.

Αυτό προκύπτει από τον δείκτη ταξιδιωτικής υγείας της Skift Research που παρακολουθεί τις επιδόσεις των μεγάλων ταξιδιωτικών τομέων σε 22 χώρες από την αρχή της πανδημίας.

Ειδικότερα, η τελευταία αναφορά Index Highlights δείχνει ότι υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες για τη συνολική ανάπτυξη του ταξιδιωτικού κλάδου. Ο Δείκτης βρίσκεται τώρα γύρω στο 85% από τον Ιούνιο και δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το ανώτατο όριο.

Τον Οκτώβριο, η παγκόσμια μέση βαθμολογία του δείκτη υγείας Skift Travel μειώθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 84% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019. Αν και πρόκειται για πτώση από μήνα σε μήνα, εξακολουθεί να είναι 19 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Επιδόσεις τομέα αεροπορίας

Ο Δείκτης αποτελείται από περισσότερους από 80 δείκτες που παρέχονται από 20 συνεργάτες δεδομένων και λαμβάνονται από δημόσιες πηγές.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού παρατηρεί αδυναμία σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής εμπειρίας, με αναζητήσεις και πραγματικές επιδόσεις (συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για χωρητικότητα θέσεων, συντελεστές φόρτωσης και όγκους επιβατών) περίπου στο ήμισυ των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Οι κρατήσεις για μελλοντικές πτήσεις είναι επίσης χαμηλές, μόλις στο 30% των επιπέδων του 2019, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αδυναμία θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Η Βόρεια Αμερική παρουσιάζει ισχυρή δυναμική προς τα εμπρός με τα επίπεδα κρατήσεων να υποχωρούν κατά 1% από τα επίπεδα του 2019 και την πραγματική απόδοση του Οκτωβρίου στο 93%.

Όταν διαχωρίζουμε τους δείκτες ανά εγχώρια και διεθνή απόδοση, βλέπουμε ότι οι διεθνείς επιδόσεις είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις εγχώριες επιδόσεις στη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, οι διεθνείς επιδόσεις καταγράφουν στην πραγματικότητα υψηλότερες βαθμολογίες από τις εγχώριες επιδόσεις.

Ωστόσο, “το μαύρο πρόβατο” είναι και πάλι η Ασία-Ειρηνικός, όπου οι διεθνείς επιδόσεις υποφέρουν λόγω του συνεχούς κλεισίματος των συνόρων της Κίνας.