Σε υψηλό κίνδυνο θέτει η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός τα γερμανικά ιαματικά λουτρά, κάνοντας το μέλλον τους ιδιαίτερα αβέβαιο.

Αυτό παράλληλα θέτει μεγάλες οικονομικές προκλήσεις για τις τοπικές αρχές. Τα πρώτα γερμανικά ιαματικά λουτρά πρέπει ήδη να κλείσουν προσωρινά ή και εντελώς, και αυτό είναι πιθανό να συμβεί σύντομα για άλλους.

Ο Γερμανικός Σύλλογος Λουτροπόλεων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά ταχεία κρατική βοήθεια, γιατί τα ιαματικά λουτρά έχουν τεράστια σημασία για τον τουρισμό, την οικονομία και την ιατρική περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές.

Η πόλη του φεστιβάλ Bad Hersfeld, για παράδειγμα, έκλεισε προσωρινά το σπα της την 1η Νοεμβρίου – για να εξοικονομήσει φυσικό αέριο. Άλλες εγκαταστάσεις προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος μέσω μικρότερων ωρών λειτουργίας ή προσωρινού κλεισίματος χώρων σάουνας, όπως ορισμένες εγκαταστάσεις στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Αναπόφευκτες οι αυξήσεις τιμών

Ορισμένοι πάροχοι αντέδρασαν με αυξήσεις τιμών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να τρομάξει τους επισκέπτες που είναι προσεκτικοί με τις δαπάνες τους λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό – που σημαίνει ότι ούτε τα ιαματικά λουτρά θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα, λέει η Brigitte Goertz-Meissner, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Spas.

Εάν τα ιαματικά λουτρά πρέπει να περιορίσουν τις προσφορές τους ή ακόμα και να κλείσουν εντελώς, αυτό θα επηρεάσει τις κλινικές αποκατάστασης καθώς και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και το λιανικό εμπόριο στις πληγείσες πόλεις. Μια παρακμή θα ήταν τότε αναπόφευκτη. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, οι δήμοι που επηρεάζονται θα πρέπει επίσης να φοβούνται για το καθεστώς της λουτρόπολης τους.

Τα ιαματικά λουτρά δεν θα μπορούσαν απλώς να μειώσουν τη θερμοκρασία του νερού για εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί τότε θα χάνονταν τα οφέλη για την υγεία των θεραπευτικών πηγών, για παράδειγμα για τους ασθενείς με ρευματισμούς, είπε ο Goertz-Meissner.

Στην περίπτωση των ιαματικών λουτρών, το νερό βγαίνει ήδη από το έδαφος σε ζεστή θερμοκρασία, αλλά ο αέρας του περιβάλλοντος στα λουτρά καθώς και στα αποδυτήρια, στις τουαλέτες και στα δωμάτια θεραπείας πρέπει επίσης να θερμαίνονται για να επωφεληθούν πλήρως από τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Κρατική ενίσχυση για επιχειρήσεις

Κατά την άποψη των ειδικών, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στα θέρετρα υγείας πρέπει επομένως να επωφεληθούν επειγόντως από το προγραμματισμένο κρατικό ταμείο ενίσχυσης. Η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση είχαν αποφασίσει να διαθέσουν δώδεκα δισ. από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης για εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις που δύσκολα μπορούν να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Οκτώ δισ. από αυτά προορίζονται για κλινικές και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Πριν από τον κορωνοϊό, τα 350 περίπου ιαματικά λουτρά και θέρετρα υγείας της Γερμανίας είχαν συνολικά εργατικό δυναμικό περίπου 520.000 – αλλά αυτός ο αριθμός είχε ήδη συρρικνωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή οι επιχειρήσεις έπρεπε να περιορίζονται κατά καιρούς και πολλοί εργαζόμενοι να αποχωρούν, λέει ο Goertz-Meissner.

Γι’ αυτό χρειάζονται επειγόντως ειδικοί όπως γιατροί και φυσιοθεραπευτές – ειδικά επειδή οι κλινικές αποκατάστασης αποτελούν ολοένα και περισσότερο σημαντικό πυλώνα στη φροντίδα των ασθενών με Long Covid, των οποίων ο αριθμός είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όλων των ηλικιών, καθώς και άτομα που θέλουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά από ατύχημα ή χειρουργική επέμβαση. Ως εκ τούτου, οι κλινικές απεξάρτησης είναι «συστημικά σχετικές» και δεν πρέπει να μείνουν για άλλη μια φορά εκτός κρατικής ενίσχυσης.

Ανησυχία για την ξενοδοχειακή βιομηχανία

Η γερμανική ξενοδοχειακή βιομηχανία ανησυχεί επίσης για την κατάσταση – ειδικά από τη στιγμή που τα ίδια τα ξενοδοχεία παλεύουν με υψηλά κόστη, όπως ξεκαθαρίζει ο Tobias Warnecke, Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ξενοδόχων.

Επί του παρόντος εργάζονται εντατικά για λύσεις για να επιβιώσουν οικονομικά τους κρύους μήνες, για παράδειγμα με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. «Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τη γιγαντιαία αύξηση του ενεργειακού κόστους», λέει ο Warnecke.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις ολοένα υψηλότερες τιμές αγοράς τροφίμων και το αυξανόμενο κόστος προσωπικού. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα της Dehoga έδειξε ότι χωρίς ανακούφιση, το 18,5% των επιχειρήσεων θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει.