Ο αριθμός των Ρώσων υπηκόων που φτάνουν στην Ισπανία για ταξίδια αναψυχής συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις κυρώσεις πτήσεων που εξακολουθούν να ισχύουν.

Τα στοιχεία που έλαβε το Bloomberg έδειξαν ότι μέχρι στιγμής φέτος, η Ισπανία έχει εκδώσει συνολικά 108.862 τουριστικές βίζες Σένγκεν για Ρώσους, που είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των Ρώσων τουριστών έχει αυξηθεί τόσο πολύ, παρόλο που υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία στην Ισπανία μπορεί να οφείλεται στο ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη κλείσει εντελώς τα σύνορά τους στους Ρώσους και δεν τους επιτρέπεται πλέον η είσοδος.

Ωστόσο, παρόλο που η Ισπανία δεν έχει θεσπίσει περιορισμούς, η χώρα εξακολουθεί να ακολουθεί την επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, μετά την πρόταση της Επιτροπής, η Ισπανία αύξησε το τέλος θεώρησης για τους Ρώσους αιτούντες από 35 ευρώ σε 80 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί ο χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων. Επιπλέον, το ίδιο πρότεινε στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά στην έκδοση θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου για Ρώσους και να τους ζητήσουν να προσκομίσουν πρόσθετα έγγραφα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των Ρώσων που έχουν εισέλθει στην Ισπανία μέχρι στιγμής φέτος για ταξιδιωτικούς σκοπούς, πιστεύεται ότι αποτελούν μεγάλο ποσοστό, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό βίζας που τους χορηγήθηκαν.