Σημαντική ανάκαμψη στον εισερχόμενο τουρισμό της Γερμανίας για το 2022 επιβεβαιώνει η διεθνής ταξιδιωτική βιομηχανία. Αυτό είναι το βασικό εύρημα της τελευταίας Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Travel Industry του Γερμανικού Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού (GNTB).

Ειδικότερα, από το πρώτο έως το τέταρτο τρίμηνο, οι αξιολογήσεις της τρέχουσας επιχειρηματικής κατάστασης αυξήθηκαν από μείον 40 σε συν 25 (σε κλίμακα από μείον 100 έως συν 100). Οι επιχειρηματικές προσδοκίες για τους επόμενους έξι μήνες, οι οποίες μειώθηκαν από συν 74 σε συν 55 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένουν κάτω από την εκτίμηση στην αρχή του έτους λόγω της κρίσης .

Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν

Ο γερμανικός εισερχόμενος τουρισμός ανέκαμψε σημαντικά κατά τη θερινή περίοδο του 2022. Ο όγκος των διανυκτερεύσεων ξένων επισκεπτών το τρίτο τρίμηνο έφτασε το 85% περίπου του επιπέδου προ κρίσης. Ταυτόχρονα, ο κλάδος πρέπει να προετοιμαστεί για συνεχιζόμενες δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Κατά την άποψη του GNTB, οι ελκυστικές βιώσιμες προσφορές και η περαιτέρω πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι απαραίτητα για την εδραίωση της θέσης της Γερμανίας ως προορισμού σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά.

Οι ταξιδιωτικές προθέσεις στη Γερμανία παραμένουν υψηλές. Αυτό επιβεβαιώνεται από την τελευταία μελέτη που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 70% των ταξιδιωτών από την Ευρώπη, τη σημαντικότερη αγορά προέλευσης για την εισερχόμενη Γερμανία με μερίδιο αγοράς άνω του 80%, θα σχεδίαζε να ταξιδέψει τους επόμενους έξι μήνες – μια αύξηση 4% από έτος σε έτος.

Οι ξένοι προορισμοί εντός της Ευρώπης θα προτιμώνται από το 62% των Ευρωπαίων – αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2021. Ταυτόχρονα, το ποσοστό όσων θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους ή να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι θα μειωθεί κατά τρεις τοις εκατό σε κάθε περίπτωση.

Οι αναλυτές της Tourism Economics επιβεβαιώνουν επίσης υψηλή προδιάθεση για ταξίδια και προβλέπουν περαιτέρω αύξηση του γερμανικού εισερχόμενου τουρισμού από 60 σε 67 εκατ. διεθνείς διανυκτερεύσεις στη Γερμανία το 2023.

Τα βιώσιμα ταξίδια είναι η τάση

Οι εκτεταμένες δραστηριότητες μάρκετινγκ του GNTB για πιο βιώσιμο εισερχόμενο τουρισμό έχουν αντίκτυπο. Σύμφωνα με αναλύσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας από την Teralytics για λογαριασμό του GNTB, το μερίδιο των αφίξεων στη Γερμανία σιδηροδρομικώς αυξήθηκε από 10,6% σε 14,4% μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.