Αρκετά καλή προδιαγράφεται η χειμερινή σεζόν για τον τουρισμό της Γαλλίας, αλλά με διαφορές ανάλογα με τις περιοχες.

Αυτό προέκυψε από τον National Observatory of Mountain Resort Mayors (ANMSM) – Atout France κάνοντας τον απολογισμό των κρατήσεων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Ιανουαρίου.

Υπάρχουν επίσης πολλά ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωση ενόψει του πληθωρισμού μεταξύ των γαλλικών τουριστικών πρακτόρων.

Σύμφωνα με το ANMSM, το οποίο μόλις παρουσίασε τις προβλέψεις επισκεπτών του για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, η περίοδος φαίνεται καλή. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν αφορούν τις Βόρειες και Νότιες Άλπεις καθώς και τα Πυρηναία, δηλαδή 80 θέρετρα και 400.000 κλίνες, συν μια έρευνα με 35 μέλη του ANMSM.

Χριστούγεννα για σκι

Η πρόβλεψη πληρότητας για τις διακοπές των Χριστουγέννων 2022-2023 για τις τουριστικές κλίνες είναι 62%, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Από 31 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου, η προβλεπόμενη πληρότητα είναι 63%.

Ωστόσο, οι τάσεις ποικίλλουν ανάλογα με την εβδομάδα, το είδος της διαμονής και το είδος του θερέτρου. Ανάλογα με τις οροσειρές, οι τάσεις αποκλίνουν: οι κρατήσεις για τις διακοπές των Χριστουγέννων μειώνονται ελαφρώς και κυμαίνονται στο 65% στις Βόρειες Άλπεις και 45% στις Νότιες Άλπεις. Από την άλλη πλευρά, στα Πυρηναία, τα προβλεπόμενα ποσοστά πληρότητας είναι αυξημένα σε σύγκριση με τη σεζόν 2021-2022 (49%).

Για τα βουνά Jura, το Παρατηρητήριο Τουρισμού Bourgogne-Franche-Comté δείχνει ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας από το 2021, δηλαδή 41% για την εβδομάδα των Χριστουγέννων και περισσότερο από 60% για την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς.

Οι διακοπές του Ιανουαρίου είναι πολύ δημοφιλείς

Από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν αύξηση του προβλεπόμενου ποσοστού πληρότητας για όλα τα καταλύματα της αγοράς: 71% για τις λέσχες του χωριού, 60% για επιπλωμένα καταλύματα που διατίθενται στην αγορά από πρακτορεία, 50% για συνεργατικά καταλύματα, 61% για ξενοδοχεία και 76 % για τουριστικές κατοικίες.

Το προβλεπόμενο ποσοστό πληρότητας για όλες τις κλίνες της αγοράς είναι 52%. Για το ορεινό οικοσύστημα, όλα θα εξαρτηθούν από την τουριστική κατανάλωση.

Διαφοροποίηση προσφορών

Πέρυσι, τα γαλλικά ορεινά θέρετρα στερήθηκαν τους ξένους παραθεριστές τους τα Χριστούγεννα, λόγω της κατάστασης της υγείας. Φέτος, αν η προβλεπόμενη προσέλευση των διεθνών πελατών δεν είναι τόσο υψηλή όσο αναμενόταν, εξακολουθούν να έχουν επιστρέψει.