Τα έσοδα από τον τουρισμό της Φινλανδίας απειλούν να είναι έως και 2 δισ. ευρώ λιγότερα φέτος από ό,τι πριν από τον κορωνοϊό, εκτιμά ο Martti Pykäri, επικεφαλής οικονομολόγος του τομέα των υπηρεσιών Employers Palta.

Ο τουρισμός στη Φινλανδία ανέκαμψε ελαφρώς μετά τον κορωνοϊό και έχασε το μερίδιο αγοράς του σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο λιγότεροι ξένοι τουρίστες έφτασαν στη Φινλανδία σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 40%.

Εάν ο τουρισμός παραμείνει στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών στο τέλος του έτους, τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό του τρέχοντος έτους θα είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι θα ήταν με τον αριθμό των τουριστών το 2019.

Επιπλέον, θα υπάρξουν απώλειες στην επιβατική κίνηση. Συνολικά, το μέτρο του χαμένου εισοδήματος ανεβαίνει εύκολα σε περισσότερα από δύο δισ. ευρώ.

Στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, ο τουρισμός έχει σαφώς ανακάμψει καλύτερα. Στη Σουηδία και τη Νορβηγία, το μερίδιο των ξένων τουριστών είναι μόλις 8% χαμηλότερο από το επίπεδο πριν από τον κορωνοϊό, και στη Δανία και την Ισλανδία, το επίπεδο πριν από την πανδημία έχει ήδη ξεπεραστεί σαφώς.

Πριν από την πανδημία, το μερίδιο της Φινλανδίας στους τουρίστες που έφτασαν στις σκανδιναβικές χώρες ήταν 14%, φέτος ήταν περίπου εννέα.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών μειώθηκε περισσότερο στην περίπτωση των τουριστών που προέρχονται από την Ασία, αλλά από άλλες αγορές προέλευσης δεν έχει επίσης ανακάμψει στο επίπεδο πριν από τον κορωνοϊό.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2019, υπάρχουν 70% λιγότερες διανυκτερεύσεις από Ασιάτες φέτος, γεγονός που εξηγεί περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής μείωσης των διανυκτερεύσεων από αλλοδαπούς.

Η μείωση των Ρώσων τουριστών αντιπροσωπεύει το 17% της συνολικής αλλαγής και ο όγκος του τουρισμού στη Ρωσία είχε μειωθεί στο μισό από το έτος αιχμής του 2015 ακόμη και πριν από την πανδημία.

Τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη ξένων τουριστών έχει εν μέρει αντισταθμιστεί από τις αυξημένες εγχώριες μετακινήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει και ότι θα ενισχύσει τα έσοδα από τον τουρισμό με ουσιαστικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, η χριστουγεννιάτικη τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι καλύτερη από πέρυσι. Ο αριθμός των ξένων ταξιδιωτών αυξάνεται σε σύγκριση με πέρυσι και δεν υπάρχουν εθνικοί περιορισμοί για τον κορωνοϊό σε ισχύ όπως τον περασμένο χειμώνα. Ακόμα κι αν οι ξένοι τουρίστες δεν φτάσουν τόσο πολύ όσο πριν από την πανδημία, ο εσωτερικός τουρισμός θα παραμείνει μετρίως καλύτερος την περίοδο των Χριστουγέννων.