Η χαρά των εορτών μπορεί να είναι πιο δύσκολο να έρθει φέτος, καθώς ορισμένοι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν οικονομικό άγχος, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη Έρευνα 2022 Aflac Holiday Health Issues.

Ειδικότερα, πάνω από τα τρία τέταρτα (82%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα περικόψουν τα δώρα διακοπών, τα έξοδα ταξιδιού ή θα αναλάβουν χρέη πιστωτικών καρτών αυτές τις γιορτές λόγω οικονομικών ανησυχιών.

«Η μελέτη παρουσιάζει μια εικόνα της θυσίας που κάνουν πολλά νοικοκυριά αυτές τις γιορτές, επειδή είναι δύσκολο να πληρώσουν για τα απαραίτητα και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η Diana Steinhoff, ανώτερη αντιπρόεδρος της Aflac Benefits Solutions. «Τα δεδομένα που επικεντρώνονται στις διακοπές ευαισθητοποιούν για το πώς το οικονομικό άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία των Αμερικανών κατά τη διάρκεια της πιο υπέροχης εποχής του χρόνου».

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί (44%) των Αμερικανών εργαζομένων δεν πιστεύουν ότι το εισόδημά τους συμβαδίζει με τις αυξήσεις των καθημερινών εξόδων, ένα συναίσθημα που είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ εκείνων που κερδίζουν λιγότερα από 50.000 $ ετησίως.

Πάνω από τα δύο τρίτα (70%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα το 2022 σε είδη πρώτης ανάγκης από ό,τι το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαβίωσης, στεγαστικών δανείων/ενοικίων, δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλιστρων υγειονομικής περίθαλψης και μεταφοράς.

Σε ποιες κατηγορίες θα περικόψουν τα έξοδα

Με τόσους πολλούς Αμερικανούς να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, πολλοί είπαν ότι θα περιορίσουν τις δαπάνες των διακοπών. Ένα 64% δήλωσε ότι θα μειώσει το κόστος των διακοπών σε τουλάχιστον μία κατηγορία, συμπεριλαμβανομένων των πάρτι φιλοξενίας (35%), της συμμετοχής σε πάρτι (33%), των δώρων (33%), της αποστολής καρτών (26%) και των εργασιακών εκδηλώσεων διακοπών (23%).

Παρόλο που πολλοί Αμερικανοί θέλουν ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα αυτή τη σεζόν, σχεδόν 2 στους 3 (70%) παραδέχθηκαν ότι θα κάνουν τουλάχιστον λίγη δουλειά κατά την περίοδο των διακοπών. Ο έλεγχος των emails εργασίας, η ολοκλήρωση των εργασιών και η ανάληψη πρόσθετων  συμβάσεων εργασίας ήταν πολύ πιθανό να επισκιάσουν τον ποιοτικό χρόνο αυτή τη σεζόν.

Περισσότεροι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι πήραν λιγότερες διακοπές φέτος συνολικά (31%) από εκείνους που είπαν ότι πήραν περισσότερες διακοπές (26%). Και οι γονείς είναι πολύ πιο πιθανό από τους μη γονείς να έχουν πει ότι πήραν περισσότερο χρόνο φέτος (35% γονείς, 21% μη γονείς). Μεταξύ εκείνων που παίρνουν περισσότερο χρόνο άδειας φέτος, τα ραντεβού γιατρού/επισκέψεις ευεξίας είναι ο κύριος λόγος (34%), μαζί με τις ημέρες ψυχικής υγείας (32%) και τις προγραμματισμένες ημέρες διακοπών (32%).

Οι Αμερικανοί χρειάζονται κάτι περισσότερο από μια ημέρα ψυχικής υγείας αυτές τις γιορτές
Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς (55%) του συνόλου των εργαζομένων παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται περισσότερο ανήσυχοι κατά την περίοδο των διακοπών και πάνω από 2 στους 5 (43%) δήλωσαν ότι νιώθουν μεγαλύτερη κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το άγχος είναι ιδιαίτερα υψηλό στη γενιά Gen Z και τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.