Στην κατάργηση του φόρου για το αλκοόλ ύψους 30% προχωράει το Ντουμπάι σε μια προφανή προσπάθεια να τονώσει τον τουρισμό του.

Παράλληλα, θα σταματήσει να χρεώνει για τις προσωπικές άδειες αλκοόλ – κάτι που όποιος σκοπεύει να πιει πρέπει να έχει μαζί του.

Το Ντουμπάι έχει χαλαρώσει τους νόμους εδώ και αρκετό καιρό, επιτρέποντας την πώληση αλκοόλ την ημέρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και εγκρίνοντας την παράδοση στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτή η τελευταία κίνηση θεωρείται ότι είναι μια προσπάθεια να γίνει η πόλη πιο ελκυστική για τους ξένους, ενόψει του ανταγωνισμού από τους γείτονες.

Οι δύο εταιρείες που διανέμουν αλκοόλ στο Ντουμπάι, η Maritime and Mercantile International (MMI) και η African & Eastern, δήλωσαν ότι θα αντανακλούν τη μείωση του φόρου για τους καταναλωτές.

«Από τότε που ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας στο Ντουμπάι πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, η προσέγγιση του εμιράτου παρέμεινε δυναμική, ευαίσθητη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους», δήλωσε στο AP ο εκπρόσωπος της MMI, Tyrone Reid.

Δεν είναι σαφές εάν η κίνηση, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή, θα είναι μόνιμη. Οι Financial Times περιέγραψαν την κίνηση ως δοκιμαστική διάρκεια ενός έτους, επικαλούμενη «στελέχη του κλάδου που ενημερώθηκαν για την απόφαση».

Οι ομογενείς υπερτερούν αριθμητικά των υπηκόων κατά εννέα προς ένα στο Ντουμπάι, γνωστό ως «πρωτεύουσα των πάρτι» του Κόλπου, και οι κάτοικοι συνήθως οδηγούν στο Umm al-Quwain και σε άλλα εμιράτα για να αγοράσουν αλκοόλ χύμα.

Το Ντουμπάι έχει καταφέρει ιστορικά να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και πλούσιους ξένους εργάτες από τους γείτονές του, εν μέρει λόγω της ανοχής του σε έναν πιο φιλελεύθερο τρόπο ζωής.

Τώρα όμως αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από ανταγωνιστές που αναπτύσσουν τους τομείς φιλοξενίας και χρηματοδότησης.

Οι μη μουσουλμάνοι στο Ντουμπάι πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών για να πίνουν αλκοόλ και να έχουν άδεια για αλκοόλ, μια πλαστική κάρτα που εκδίδεται από την αστυνομία.