Στην αυτόματη παράταση των αδειών παραμονής για τους Ουκρανούς πρόσφυγες προχωράει το Υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας, ενώ θα έχουν διάρκεια για όλη την περίοδο ισχύος της προσωρινής προστασίας στην Ε.Ε. συνεχίζεται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, οι Ουκρανοί που έχουν ήδη λάβει άδεια διαμονής στη Φινλανδία δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για παράτασή της, καθώς η προσωρινή τροποποίηση του νόμου περί αλλοδαπών διασφαλίζει ότι η άδεια διαμονής που χορηγείται στη Φινλανδία βάσει προσωρινής προστασίας και ισχύει όσο συνεχίζεται η προσωρινή προστασία στην Ε.Ε.

«Για όσους λαμβάνουν προσωρινή προστασία, η ισχύς του δελτίου άδειας διαμονής συνεχίζεται επίσης απευθείας βάσει του νόμου για όλο το διάστημα που ισχύει η άδεια διαμονής», επιβεβαιώνει το Υπουργείο. Σημειώνει επίσης ότι όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν νέα κατοικία στην οποία επικαιροποιείται η ισχύς της κάρτας άδειας, μπορούν να το κάνουν στο Γραφείο Μετανάστευσης.

Η προσωρινή προστασία εισήχθη στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2022, και ως εκ τούτου, και στη Φινλανδία, για τους Ουκρανούς που αναζητούσαν καταφύγιο από τον πόλεμο στην πατρίδα τους και επρόκειτο να παραμείνει σε ισχύ για ένα χρόνο, έως τον Μάρτιο του 2023. Μετά την τελευταία ημερομηνία, θα συνεχιστεί αυτόματα για ένα ακόμη έτος ή έως ότου το Συμβούλιο συμφωνήσει να την τερματίσει. Μετά την πρώτη παράταση, είναι επίσης δυνατή μια άλλη παράταση ενός έτους εάν κριθεί απαραίτητη, αλλά όχι για περισσότερο, καθώς η οδηγία για την προσωρινή προστασία περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια που μπορεί να ισχύει σε τρία χρόνια.

Από τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι τώρα, περίπου 45.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν λάβει προσωρινή προστασία στη Φινλανδία.

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει προσωρινή προστασία στην Ευρώπη το 2022, με πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτούς στη Γερμανία. Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, στο μεταξύ, είναι σχεδόν οκτώ εκατομμύρια.