Tους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο για τους λάτρεις της φύσης αποκαλύπτει ο πάροχος κατασκήνωσης Hipcamp, με τη Νέα Ζηλανδία να παίρνει την πρωτιά και την Αυστραλία να μην απέχει πολύ.

Το «Fresh Air Living Index» του Hipcamp ανέλυσε τους παράγοντες που οι λάτρεις της φύσης βρίσκουν πιο σημαντικούς. Συγκεντρώνοντας δεδομένα από επτά διαφορετικές κατηγορίες, το Hipcamp μπόρεσε να εκχωρήσει βαθμολογίες σε διαφορετικά έθνη με βάση την απόδοσή τους σε βασικούς τομείς. Οι κατηγορίες που αξιολογήθηκαν περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τους φυσικούς χώρους της UNESCO, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την επικράτηση χώρων πρασίνου. Οι χώρες κατατάχθηκαν από την καλύτερη στη χειρότερη σύμφωνα με τα δεδομένα και στη συνέχεια τους δόθηκε βαθμολογία.

Η Αυστραλία κατέλαβε την τρίτη θέση με υψηλή βαθμολογία για την ποιότητα των πράσινων πάρκων και των χώρων, τα χαμηλά επίπεδα ρύπανσης και έναν αξιοσημείωτο αριθμό Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Νέα Ζηλανδία βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα σχεδόν σε κάθε αξιολογούμενη κατηγορία. Η ελκυστικότητα των φυσικών περιουσιακών στοιχείων της Νέας Ζηλανδίας ήταν η υψηλότερη σε ολόκληρη τη μελέτη. Αυτή η κατηγορία μετρά πόσοι τουρίστες επισκέπτονται μια χώρα κυρίως για να δουν τα φυσικά της αξιοθέατα. Παρά την πληθώρα των φυσικών μας θαυμάτων, η Αυστραλία ήταν η χειρότερη από την πρώτη δεκάδα αυτής της κατηγορίας. Πρέπει να συμβαίνει επειδή έχουμε επίσης περισσότερα από το μερίδιο μας σε ανθρωπογενή θαύματα.

Η Ελβετία σημείωσε την υψηλότερη κατάταξη στην αειφορία με 5,63 στα 6. Οι Ελβετοί έχουν κάνει αξιοσημείωτη δουλειά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων τους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν ενεργά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εάν θέλετε να τσεκάρετε μια λίστα με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, κατευθυνθείτε προς την Κίνα. Η Κίνα ήταν το μόνο έθνος που κατέκτησε την κορυφή της Αυστραλίας στην κατηγορία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς με 15. Για να πληροί τις προϋποθέσεις για αυτόν τον διάσημο κατάλογο της UNESCO, μια τοποθεσία χρειάζεται κάποια εκπληκτική φυσική αξία και η Κίνα την έχει υπερβολικά.

Κυρίαρχος η Ευρώπη

Φαίνεται ότι αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τη φύση, η Ευρώπη είναι το μέρος που πρέπει να είστε. Τα 18 από τα 25 κορυφαία έθνη βρίσκονται στην Ευρώπη, η οποία ως ήπειρος ήταν πάνω από τις υπόλοιπες.

Οι καλύτεροι προορισμοί για τους λάτρεις του εξωτερικού χώρου σε κάθε ήπειρο έχουν ως εξής:

  • Αφρική: Κένυα
  • Ευρώπη: Νορβηγία
  • Νότια Αμερική: Βραζιλία
  • Ασία: Ιαπωνία
  • Βόρεια Αμερική: Κόστα Ρίκα
  • Ωκεανία: Νέα Ζηλανδία