Το πολυσυζητημένο Δικαίωμα Διαμονής και άλλοι νόμοι της Γερμανίας που διευκολύνουν τους αλλοδαπούς στη χώρα να κάνουν νόμιμη τη διαμονή τους, να μετακομίσουν στη χώρα ή να αποκτήσουν μόνιμη διαμονή εκεί, έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο νέος νόμος, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα του Νόμου στις 30 Δεκεμβρίου πέρυσι, θα δώσει σε σχεδόν 140.000 αλλοδαπούς που έχουν βρεθεί στη Γερμανία υπό καθεστώς ανοχής, την ευκαιρία να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μείνουν στη Γερμανία μέσω άδειας διαμονής 18 μηνών. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Schengen Visa.

«Άτομα που βρίσκονται στη Γερμανία για πέντε χρόνια από τις 31 Οκτωβρίου 2022, που δεν έχουν διαπράξει σοβαρό ποινικό αδίκημα και είναι προσηλωμένοι στην ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη θα επωφεληθούν από αυτό», ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. επισημαίνει.

Αποκαλύπτει επίσης ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, υπήρχαν περισσότεροι από 248.182 ανεκτικοί αλλοδαποί που διέμεναν στη Γερμανία, 137.373 από αυτούς για περίοδο μεγαλύτερη από πέντε χρόνια. Σχολιάζοντας το νέο νόμο, η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ είπε ότι η χώρα δημιουργεί μια αλλαγή προοπτικής στη μεταναστευτική πολιτική με αυτόν, δίνοντας καλές ευκαιρίες σε άτομα που είναι καλά ενσωματωμένα στη γερμανική κοινωνία.

Άλλοι κανονισμοί για τη διαμονή έχουν επίσης τεθεί σε ισχύ, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα δίνουν σε καλά ενταγμένους νέους ηλικίας 27 ετών και κάτω την ευκαιρία να παραμείνουν στη Γερμανία μετά από τρία χρόνια, αντί για τέσσερα.

Τα πρότυπα του νόμου περί μετανάστευσης ειδικευμένων που τέθηκαν σε ισχύ για περιορισμένο χρονικό διάστημα θα γίνουν μόνιμα και επομένως θα ισχύουν μόνιμα, σε μια προσπάθεια η Γερμανία να γίνει μια πιο δελεαστική χώρα για ειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα, αυτοί οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να μεταφέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους στη Γερμανία, χωρίς να υποχρεώνουν αυτά (τα μέλη της οικογένειας) να αποκτήσουν πιστοποιητικό γνώσης γερμανικής γλώσσας.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επιτρέπει επίσης στους αιτούντες άσυλο να έχουν πρόσβαση σε μαθήματα ένταξης και σε μαθήματα επαγγελματικών γλωσσών, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης ή την ημερομηνία εισόδου του ενδιαφερόμενου. Όσον αφορά στον επαναπατρισμό ατόμων χωρίς δικαίωμα διαμονής στη Γερμανία, οι αρχές σκοπεύουν να είναι πιο αυστηρές ως προς αυτό, ιδίως σε άτομα με εγκληματικό υπόβαθρο, διευκολύνοντας τη διαταγή απέλασης για αυτούς τους τύπους αλλοδαπών.