Όσοι ταξιδεύουν περισσότερα από 15 μίλια μακριά από το σπίτι τους είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη υγεία. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έρευνα του UCL, υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν εκτός των τοποθεσιών τους αισθάνονται πιο υγιείς από εκείνους που μένουν πιο κοντά στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα καταδεικνύουν τη σημασία της επένδυσης σε επιλογές μεταφοράς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, όπως δρόμοι με καλύτερη εξυπηρέτηση και πρόσβαση σε τρένα και λεωφορεία.
Συγκεκριμένα, εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ των αντιληπτών περιορισμών για ταξίδια εκτός της περιοχής, όπως η έλλειψη κατάλληλων μέσων μαζικής μεταφοράς και η αυτοαξιολόγηση της υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα ταξιδιού, τον αριθμό των διαφορετικών επισκέψεων, την απόσταση που διανύθηκε, τη χρήση αυτοκινήτου και χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα σε 3.014 εθνικά αντιπροσωπευτικούς κατοίκους στη βόρεια Αγγλία. Οι περιορισμοί στα ταξίδια είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί έχουν οικονομικό μειονέκτημα και χαμηλότερη αίσθηση ευημερίας στην περιοχή, αλλά ο αντίκτυπος στην υγεία δεν είχε αναλυθεί στο παρελθόν.
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια ερευνητική τεχνική που ονομάζεται «ανάλυση διαδρομής», η οποία αποκαλύπτει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των περιορισμών στα ταξίδια εκτός της τοπικής περιοχής των ανθρώπων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των ταξιδιωτικών περιορισμών, της κοινωνικής συμμετοχής και της υγείας είναι ισχυρότερες μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών. Μεταξύ αυτής της ομάδας, οι περιορισμοί στον αριθμό των διαφορετικών μερών στα οποία μπορούν να ταξιδέψουν οι άνθρωποι συνδέονται με τη λιγότερο συχνή επαφή με φίλους και τη συμμετοχή σε κλαμπ και κοινωνίες.