Το υψηλό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 όπως αναφέρει η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών, παρά τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής που δείχνουν ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο.

Δεν είναι μυστικό ότι οι διεθνείς αφίξεις και αναχωρήσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο εξάμηνο. Ωστόσο, παρόλο που το 77% των ταξιδιωτών εξακολουθούν να αναφέρουν ότι αισθάνονται αβέβαιοι για μια διεθνή πτήση στον απόηχο της επιδημίας του COVID, οι αριθμοί έχουν ανακτηθεί στο επίπεδο που ήταν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή 1,52 εκατομμύρια.

Δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα δεν επιτρεπόταν στους Κινέζους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, οι αφίξεις από άλλες χώρες ήρθαν για να καλύψουν το κενό. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Νεοζηλανδοί αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη ομάδα, με 91.210 επισκέπτες, και ακολουθούν οι Βρετανοί με 55.410 και οι Αμερικανοί με 51.220.

Παρά τη σημαντική αύξηση το 2022, η ετήσια πρόσληψη Κινέζων ξένων φοιτητών εξακολουθεί να είναι πολύ επωφελής για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστραλίας, ειδικά τα πανεπιστήμια.

Η παγκόσμια χωρητικότητα αεροσκαφών έχει αυξηθεί το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, τα έξοδα ταξιδίου ακολούθησαν την παλαιότερη πορεία τους, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία ανάλυσης αεροσκαφών Cirium, η οποία εκτίμησε ότι ένα εισιτήριο για την Ευρώπη είναι αυξημένο κατά 21% από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Παράλληλα, οι τιμές των πτήσεων εσωτερικού έχουν επίσης αυξηθεί, ωθώντας την Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή (ACCC) να ζητήσει τη συνεχή παρακολούθηση τους.

Σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία του Bureau of Infrastructure and Transport Research Economics (BITRE), ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν μειωθεί και οι εκπτώσεις έχουν αυξηθεί από τα Χριστούγεννα, οι τιμές παρέμειναν υψηλές παρά την αυξανόμενη ζήτηση και τη μειωμένη χωρητικότητα του δικτύου.

Η έκθεση έρχεται καθώς η αρχή ανταγωνισμού έχει ειδοποιήσει τον κλάδο για τα τέλη του 2022, σηματοδοτώντας ότι θα παρακολουθεί τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες για να διασφαλίσει ότι παρέχονται περισσότερες θέσεις και πτήσεις σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές, οι οποίες έφθασαν σε υψηλό 15 ετών τον Δεκέμβριο.

Η πανδημία του COVID είχε σαφή αντίκτυπο στην προσφορά αεροπορικών εταιρειών, με προκλήσεις στον αριθμό των εργαζομένων και την ικανότητα πτήσης, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι 27% υψηλότερες από το 2019.