Την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες επιπτώσεις του Brexit εκφράζουν οι ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με τον επικεφαλής της ένωσης UKinbound να δηλώνει ότι ο κλάδος έχει υποστεί «τεράστιες» ζημιές, κυρίως από την άρνηση των υπουργών να αναγνωρίσουν τις ταυτότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του UKinbound Joss Croft δήλωσε: «Η αφαίρεση των ταυτοτήτων [αναγνώριση στα σύνορα] έχει βλάψει μαζικά έναν τομέα δισεκατομμυρίων λιρών. Έχει παρασύρει όλο τον εισερχόμενο τομέα. Το ποσοστό ανάκαμψης για τα ταξίδια νέων και σπουδαστών από την ΕΕ πέρυσι ήταν στο 16% του επιπέδου του 2019».

Μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση Travlaw Big Tent Event στο Λονδίνο, ο Croft υποστήριξε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η πρόθεση του δημοψηφίσματος για το Brexit ήταν να σταματήσει η έλευση 14χρονων Ιταλών φοιτητών στη Βρετανία».

Αλλά πρόσθεσε: «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του Brexit ήταν γύρω από την κινητικότητα. Οι δεξιότητες που χρειαζόμαστε και το προσωπικό που χρειαζόμαστε δεν είναι διαθέσιμα».

Ο Croft σημείωσε: «Έχω περάσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής προωθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και αν οι άνθρωποι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι σε έναν προορισμό, είναι διπλάσιες πιθανότητες να ξαναέρθουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Business Travel Association, Clive Wratten, συμφώνησε με τον Croft, λέγοντας: «Πολλά από τα ζητήματα αφορούν το προσωπικό και τη δυνατότητα μετακίνησης ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Οι ΜΜΕ παλεύουν με τους κανόνες και τις απαιτήσεις βίζας».

Ξεχωριστά, η διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Partnership Julia Lo Bue-Said είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Brexit είχε ωφελήσει τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου.