Oι ευρωπαϊκές κρουαζιέρες ποταμών εξακολουθούν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον με τον ποταμό Ρήνο (75%) να προηγείται ως ο πιο δημοφιλής, σύμφωνα με έρευνα της Avalon Waterways.

Την κορυφαία πεντάδα των ποταμών για κρουαζιέρα συμπληρώνουν ο Άνω Δούναβης (64%), ο Σηκουάνας και ο Ροδανός (39%), ο Κάτω Δούναβης (34%) και ο Δούρος (31%).

Παρά το γεγονός ότι ο Ρήνος είναι ο πιο δημοφιλής, όταν ρωτήθηκαν ποια χώρα στα δρομολόγια που καλύπτουν οι παραπάνω ποταμοί τους ενδιαφέρει περισσότερο να επισκεφθούν το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε τη Γαλλία (39%). Ακολούθησαν η Πορτογαλία (31%), η Γερμανία (30%), η Αυστρία (25%) και η Ελβετία (24%).

Εκτός Ευρώπης, ο ποταμός Νείλος (15%) συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ακολουθούν ο Μεκόνγκ (13%) και ο Αμαζόνιος (9%).

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) ενδιαφέρονται περισσότερο για την ενεργό κρουαζιέρα στο ποτάμι, με εκδρομές όπως πεζοπορία, ποδηλασία και κωπηλασία σε ζήτηση.

Ένα μεταβαλλόμενο μοτίβο, μετά την πανδημία, που προέκυψε στην έρευνα είναι με ποιους θέλουν να ταξιδέψουν οι άνθρωποι. Ενώ το 73% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο σύντροφός τους είναι το καλύτερο άτομο με το οποίο θα μοιραστούν τις διακοπές τους, το 30% είπε ότι ήθελε να ταξιδέψει με φίλους και οικογένεια. Και σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) δήλωσαν ότι προτιμούν να πάνε μόνοι στο επόμενο ταξίδι τους.

Μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια

Μια άλλη νέα τάση είναι τα μεγαλύτερα ταξίδια. Περισσότεροι από τους μισούς (51%) δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν κράτηση για διακοπές δύο εβδομάδων φέτος, 13% περισσότερο από εκείνους που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να κλείσουν ένα ταξίδι μιας εβδομάδας.