Τα καλύτερα διαβατήρια το 2023 για τους ψηφιακούς νομάδες αποκάλυψε η Nomad Capitalist.

Στον πρόσφατο δείκτη της Nomad Passport Index 2023, έλαβε υπόψη της 199 υπηκοότητες και εκτός από τις απαιτήσεις βίζας, περιλαμβάνει τους διεθνείς φορολογικούς νόμους, τις δυνατότητες διπλής υπηκοότητας, την παγκόσμια αντίληψη και την ελευθερία.

Τα καλύτερα διαβατήρια για τους ψηφιακούς νομάδες έχουν ως εξής :

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — Βαθμολογία: 110,50

Αυτό το διαβατήριο βρέθηκε από τη θέση 35 στην πρώτη θέση φέτος. Σε αυτό επηρέασαν νέες αλλαγές όπως η δυνατότητα υποβολής αίτησης για διπλή υπηκοότητα και το φιλικό φορολογικό σύστημα. Το Ντουμπάι έγινε πρόσφατα ένα διεθνές hotspot για απομακρυσμένους εργαζόμενους και ψηφιακούς νομάδες, καθώς η χώρα στοχεύει να επεκτείνει τις παγκόσμιες συνδέσεις, την οικονομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Λουξεμβούργο— Βαθμολογία 108,00

Αυτή η μικροσκοπική χώρα στην Ευρώπη προσφέρει στους πολίτες ένα υπέροχο διαβατήριο και υψηλά επίπεδα ελευθερίας. Η κυβέρνηση διευκόλυνε επίσης πρόσφατα τους μετανάστες να αποκτήσουν την υπηκοότητα.

Ελβετία— Βαθμολογία 108,00

Αυτή δεν είναι μόνο μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο αλλά και μία από τις καλύτερες υπηκοότητες. Υπάρχουν 118 χώρες που υποδέχονται ταξιδιώτες με ελβετικά διαβατήρια χωρίς βίζα και η κυβέρνηση επιτρέπει στους Ελβετούς να μετεγκατασταθούν για να αποφύγουν τους φόρους.

Ιρλανδία—Βαθμολογία 108,00

Όπως και η Ελβετία, οι κάτοχοι διαβατηρίων της Ιρλανδίας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλές χώρες χωρίς βίζα—115— και έχουν παρόμοια οφέλη όσον αφορά τα φορολογικά συστήματα.

Πορτογαλία — Βαθμολογία 108,00

Μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα προσφέρει στους πολίτες της ελευθερία και ακόμη και πρόσβαση χωρίς βίζα σε κράτη που άλλες γειτονικές χώρες δεν έχουν. Αυτή η όμορφη χώρα —ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς το 2022— έχει επίσης αναπτυχθεί ως hotspot για ψηφιακούς νομάδες και τους προσφέρει ένα φιλικό φορολογικό σύστημα ως κάτοικοι.

Γερμανία—Βαθμολογία 107,00

Παρόλο που ένα γερμανικό διαβατήριο έχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε περισσότερες χώρες από ό,τι άλλα έθνη που είχαν καταταχθεί πριν, η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πάντα δυνατή και θεωρήθηκε μειονέκτημα για αυτήν την κατάταξη. Ωστόσο, η ισχυρή οικονομία και η τεχνολογία του το καθιστούν εξαιρετικό έθνος για ψηφιακούς νομάδες και απομακρυσμένους εργαζόμενους.

Τσεχία—Βαθμολογία 107.00

Η Τσεχική Δημοκρατία παρέμεινε στην πρώτη δεκάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με οφέλη ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του φορολογικού της συστήματος. προσφέρει επίσης μεγάλη υπηκοότητα.

Νέα Ζηλανδία—Βαθμολογία 106,50

Αυτή η πανέμορφη και δημοφιλής χώρα μεταξύ των ομογενών έχει πολύτιμη υπηκοότητα για τους ανθρώπους της. Παρά το αυστηρό lockdown και τα μέτρα που σχετίζονται με τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή η χώρα παραμένει ένα έθνος που παρέχει πλεονεκτήματα και ελευθερία στον λαό της.

Σουηδία— Βαθμολογία 106,00

Τα τελευταία 7 χρόνια, η Σουηδία παρέμεινε στην πρώτη δεκάδα αυτής της κατάταξης. Παρά τους υψηλούς φόρους της, αυτή η χώρα έχει μεγάλη φήμη παγκοσμίως και υψηλά επίπεδα ελευθερίας και επιλογές ταξιδιού χωρίς βίζα που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Φινλανδία—Βαθμολογία 106,00

Αυτή η χώρα είχε κάποτε την πρώτη θέση στην ίδια κατάταξη, αλλά οι αυστηρές φορολογικές πολιτικές της την έκαναν να μειώσει τη βαθμολογία και τη θέση της.

Οι χώρες στη λίστα που συμπληρώνουν την εικοσάδα είναι οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Δανία και η Σλοβακία.