Οι μετανάστες που διαμένουν σε ξενώνες και ξενοδοχεία του Βερολίνου θα πρέπει σύντομα να φύγουν καθώς η γερμανική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για την τουριστική περίοδο, η οποία υποδέχεται σχεδόν δέκα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν 70 μετανάστες και αιτούντες άσυλο φτάνουν καθημερινά στο Βερολίνο, με τα ποσοστά αυτά να είναι ιδιαίτερα υψηλά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς περισσότεροι άνθρωποι από την Ουκρανία φτάνουν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Tagesspiegel, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία θα πρέπει να μετακομίσουν στο αεροδρόμιο Tegel, το οποίο είναι πολύ λιγότερο άνετο από τα δωμάτια ξενοδοχείων και ξενώνων, όπου είχαν τοποθετηθεί μετανάστες μέχρι στιγμής.

Το Tegel, το οποίο χρησιμεύει ως κέντρο αφίξεων για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο Βερολίνο, έλαβε πολλά προσωρινά καταφύγια έκτακτης ανάγκης το 2022 και η χωρητικότητα φιλοξενίας του φτάνει τους 4.800.

Οι μετανάστες με αιτήματα ασύλου υπό επεξεργασία θα μεταφερθούν από ξενώνες και ξενοδοχεία σε κοινόχρηστες μονάδες διαμονής στο Tempelhof, που είναι άλλος ένας χώρος του πρώην αεροδρομίου του Βερολίνου.

Οι νέες εγκαταστάσεις που θα χρησιμεύσουν για τη στέγαση των μεταναστών δεν θα είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούνιο, όπως ανέφερε στα τοπικά ΜΜΕ η κρατική υπηρεσία για τους πρόσφυγες του Βερολίνου (LAF). Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η καθαρή μετανάστευση από την Ουκρανία στη Γερμανία ανήλθε σε 962.000 το 2022, με περισσότερους από 100.000 από αυτούς να ζουν σήμερα στο Βερολίνο.

Περίπου 650 πρόσφυγες έφυγαν από καθορισμένα σημεία φιλοξενίας, χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές, ενώ η LAF αποκάλυψε ότι τα συμβόλαια με έξι ξενοδοχεία σχετικά με τη στέγαση μεταναστών έχουν λήξει. Μέχρι τις 4 Απριλίου, 962 πρόσφυγες εξακολουθούσαν να φιλοξενούνται σε ξενώνες και ξενοδοχεία, με 722 από αυτούς να είναι Ουκρανοί.

Σχεδόν 32.000 πρόσφυγες διαμένουν αυτή τη στιγμή σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται οι LAF στο Βερολίνο, αριθμός που είναι αύξηση σχεδόν κατά ένα τέταρτο σε σύγκριση με πριν από οκτώ μήνες.

Η αναγκαστική μετεγκατάσταση είναι επίσης ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τα άτομα με αναπηρικά αμαξίδια, καθώς ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να παραμείνουν σε εγκαταστάσεις που δεν είναι κατάλληλες για την πολιτεία τους. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν έλλειψη λουτρών και έλλειψη χώρου για τα αναπηρικά καροτσάκια τους.