Η Πορτογαλία θα αντικαταστήσει την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων (SEF) με Νέα Υπηρεσία.
Το Πορτογαλικό Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων (SEF) και θα λάβει υπό την ομπρέλα της την Ύπατη Αρμοστεία Μετανάστευσης (ACM).
Η νέα υπηρεσία, η οποία θα ονομάζεται Υπηρεσία για τις Μειονότητες, τη Μετανάστευση και το Άσυλο (APMMA), αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους έξι μήνες.
Σχολιάζοντας τη νέα υπηρεσία, ο υπουργός Mendes είπε ότι θα «ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ένταξης των μεταναστών στην Πορτογαλία. Αφενός η αποδοχή τους, αφετέρου η υποδοχή τους, η προσφορά των απαραίτητων πληροφοριών για την ένταξή τους, τα έγγραφά τους, οι προσφορές εργασίας, η εκμάθηση γλωσσών, η χρήση δημόσιων υπηρεσιών, όλα όσα πρέπει να περιλαμβάνονται στη ζωή ενός πολίτη αλλοδαπού».
Η APMMA θα είναι επίσης υπεύθυνη για τις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της μονάδας συντονισμού συνόρων και αλλοδαπών, η οποία θα ανταλλάσσει πληροφορίες από διαφορετικές υπηρεσίες για τη διασφάλιση της ρύθμισης και της ασφάλειας της μετανάστευσης στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Carneiro, η ενσωμάτωση της επιτήρησης των συνόρων στις δυνάμεις ασφαλείας θα εγγυηθεί ότι η Πορτογαλία θα κάνει το μερίδιό της στην προστασία της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν.
Μέχρι τώρα, η αποστολή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Συνόρων (SEF) ήταν να επιβάλει τον έλεγχο των ανθρώπων στα σύνορα, των αλλοδαπών στην εθνική επικράτεια και την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος που σχετίζεται με την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων.
Ο οργανισμός ήταν επίσης υπεύθυνος για τη διαχείριση των ταξιδιωτικών εγγράφων και των εγγράφων ταυτότητας αλλοδαπών και την επεξεργασία των διαδικασιών αίτησης ασύλου.