Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η εσωτερική ασφάλεια του χώρου Σένγκεν θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της αστυνομικής συνεργασίας, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο 3ο Φόρουμ Σένγκεν.
Όσον αφορά στην επανεισαγωγή των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, αυτή θα πρέπει να παραμείνει ένα εξαιρετικό μέτρο που λαμβάνεται ως έσχατη λύση, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Υπουργοί Εσωτερικών της τρέχουσας και μελλοντικής Προεδρίας του Συμβουλίου, εκπρόσωποι των κρατών μελών, οργανισμοί της ΕΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις συζήτησαν τις προτεραιότητες Σένγκεν για την περίοδο 2022-2023.

Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, εσωτερικής ασφάλειας και η ένταξη της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη χωρίς σύνορα.

«Οι συμμετέχοντες έκαναν απολογισμό της κατάστασης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα υπό το φως της πρόσφατης απόφασης στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-368/20 και C-369/2026 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα πρέπει να παραμείνουν ως έκτακτο μέτρο έσχατη λύση».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενη σε απόφαση του Δικαστηρίου στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα που παρατείνονται πέραν των έξι μηνών για τους ίδιους λόγους είναι αντίθετοι με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, μετά από πρόστιμο που επιβλήθηκε σε ταξιδιώτη επειδή αρνήθηκε να παρουσιάσει διαβατήριο στο συνοριακό σημείο διέλευσης του Spielfeld όταν ταξίδευε στην Αυστρία από τη Σλοβενία ​​τον Νοέμβριο του 2019. Όπως είπε στους συνοριοφύλακες ότι ο Κώδικας Συνόρων Σένγκεν δεν τον υποχρέωνε να παρουσιάσει διαβατήριο σε εσωτερικά σύνορα.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, επισημαίνει ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα που επαναφέρονται για περιόδους μεγαλύτερες των έξι μηνών είναι αντίθετοι με τον κανονισμό Σένγκεν και ως εκ τούτου παράνομοι. Και τα κράτη μέλη δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους ταξιδιώτες να προσκομίσουν διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ταυτότητας για να περάσουν τα σύνορα.

Όπως σημειώνει ενώ επιτρέπεται στα κράτη μέλη να επαναφέρουν συνοριακούς ελέγχους σε περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική τους ασφάλεια, αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη συνολική περίοδο των έξι μηνών.