Τρεις οικονομικοί φορείς θα κληθούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υποστήριξη του έργου διαμόρφωσης σχεδίου αξιοποίησης 23 αεροδρομίων της χώρας.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι

Το υπουργείο Μεταφορών προσλαμβάνει χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα βοηθήσει την Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16). Θα επιλεγεί μια εταιρεία εκ των:

  • Διαδικασία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
  • Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία
  • Λάμδα Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι Υποστήριξης και Διαχείρισης Έργων Υποδομής.

Από το υπουργείο εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού ποσού 161.200 ευρώ με ΦΠΑ για τη σύναψη Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης στο πλαίσιο ανάθεσης της αρμοδιότητας για τη διαδικασία σχεδιασμού, διενέργειας των απαραίτητων διαδικασιών ανάθεσης και εν γένει αρμοδιοτήτων και καθηκόντων Αναθέτουσας Αρχής της Σύμβασης Αξιοποίησης για την ανάπτυξη των αεροδρομίων.

Ποια αεροδρόμια αξιοποιούνται

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, Καλαμάτας, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου.

Η αξιοποίηση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία είναι σήμερα υπό τον έλεγχο της ΥΠΑ, θα γίνει με το μοντέλο ΣΔΙΤ και όχι με το μοντέλο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που κατέληξαν στη Fraport Greece.
Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα παραχωρηθούν επιμέρους εμπορικές δραστηριότητες, με το δημόσιο να διατηρεί την ιδιοκτησία των αεροδρομίων, ενώ δεν αποκλείεται και η λύση των συστάδων (αξιοποίηση ομάδων αεροδρομίων ή ακόμα και του συνόλου).