Για τη δυνατότητα του Ηρακλείου να καταστεί εναλλακτικός προορισμός τουρισμού και εμπειριών, μίλησε στο tourismtoday.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, επισημαίνοντας τη στρατηγική και τις ενέργειες του φορέα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιες είναι ενέργειες και η στρατηγική του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή ;

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει επενδύσει στον Καταδυτικό Τουρισμό και η βασική στρατηγική του είναι να καθιερωθεί στα προσεχή χρόνια η Κρήτη ως προορισμός Κατάδυσης. Μια αυτονόητη προτεραιότητα.

Παράλληλα,  προωθούμε δράσεις σύζευξης του τουρισμού με την Κρητική πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση μέσα από το Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων . Φέρνοντας κοντά, παραγωγούς με κανάλια διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων και τους ανθρώπους του τουρισμού, όχι μόνο εξασφαλίζεται η διάθεση της τοπικής παραγωγής, αλλά ενισχύεται ποιοτικά, η ανταγωνιστικότητα και των δύο τομέων και συμπαρασύρονται και άλλοι κλάδοι της τοπικής οικονομίας. Η ουσιαστική διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον κλάδο της αγροδιατροφής, όχι μόνο εξασφαλίζει η διάθεση της τοπικής παραγωγής, αλλά μπορεί να καταστήσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν πιο ανθεκτικό, ελκυστικό και βιώσιμο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα οφέλη του μπορούν να διαχυθούν πιο αποτελεσματικά στην ευρύτερη οικονομία.

Πως θα μπορούσε το Ηράκλειο να πρωταγωνιστήσει ως εναλλακτικός προορισμός τουρισμού και εμπειριών ; (πχ πεζοπορικός τουρισμός, αθλητικός, γαστρονομικός, τουρισμός υπαίθρου).

Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον της έξυπνης εξειδίκευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι έντονη η ανάγκη για διαφοροποίηση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Η περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί στην πολιτιστική διαφοροποίηση και σε μία αειφόρο και ισορροπημένη στρατηγική η οποία θα στηρίζεται στην καινοτομία, στην ολοκληρωμένη διαχείριση και στην κοινωνική συναίνεση. Κατά τα φαινόμενα ο καταδυτικός τουρισμός συμπληρώνει εξαιρετικά αυτό το παζλ.

Η βασική ιδέα είναι ότι ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό και επικερδή, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι η δημιουργία και ανάπτυξη ενός δικτύου Καταδυτικών Πάρκων θεωρείται σήμερα μία αναγκαιότητα για την τουριστική αξιοποίηση του Κρητικού Bυθού. Οι καταδύσεις αναψυχής και ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένας σοβαρότατος κλάδος της διεθνούς οικονομίας, με ετήσιο τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ολόκληρα κράτη ζουν από τις καταδύσεις όπως η Μάλτα για παράδειγμα, όπου η καταδυτική δραστηριότητα συνεισφέρει στον ΑΕΠ της χώρας κατά 27%. Η επιχειρηματική κοινότητα καταγράφει σαφώς το ενδιαφέρον και τη βούληση της, στο να έχει η Κρήτη ένα μερίδιο στην πίτα του καταδυτικού τουρισμού. Μια πίτα 25 εκατομμυρίων συνειδητοποιημένων τουριστών (υψηλού εισοδήματος εξ ορισμού) που, όπως δείχνουν διεθνείς μελέτες, σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν σε μακρινούς προορισμούς, πραγματοποιώντας πολυήμερες διαμονές καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με άλλα λόγια, το είδος τουρισμού που θέλουμε στη χώρα.

Για να μετατραπεί η Κρήτη σε καταδυτικό προορισμό χρειάζεται μια οργανωμένη προσέγγιση, επίσημα και θεσμοθετημένα, στην λογική ενός Περιφερειακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για να αναδειχτούν τα σημεία εκείνα που δυνητικά μπορεί να φιλοξενηθούν τέτοιες υποδομές λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς (πχ ρότες πλοίων, ζητήματα θαλάσσιου οικοσυστήματος, ανταγωνιστικές δραστηριότητες, κηρυγμένοι ή υπό κήρυξη ενάλιοι χώροι αρχαιοτήτων), ενώ απαιτείται η δημιουργία ενός δικτύου πάρκων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος. Να αναδειχτούν τα σημεία εκείνα που δυνητικά μπορεί να φιλοξενηθούν τέτοιες υποδομές λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς και ζητήματα που ανακύπτουν όπως πχ της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της αλληλεπίδρασης των πάρκων με την ενδοχώρα, τα παράκτια οικοσυστήματα, την ανάπτυξη τμημάτων υπερβαρικής ιατρικής, τυχόν ανταγωνιστικές δραστηριότητες κλπ. Πρέπει επίσης να εκμεταλλευτούμε πλεονεκτήματα που ήδη διαθέτουμε και μπορούν να προβληθούν με μικρό κόπο. Παράδειγμα η δημιουργία μιας έκθεσης αφιερωμένης στο μεγάλο ναυάγιο του La Thérèse ή γιατί όχι ενός ναυτικού μουσείου με εκθέματα που ήδη διαθέτει στις αποθήκες της η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Σε τι επίπεδα κινούνται οι αφίξεις το φετινό καλοκαίρι και πως βλέπετε το «αύριο» για τον τουρισμό στο Ηράκλειο ;

Αν και το Επιμελητήριο δεν διαθέτει στοιχεία αφίξεων, οι προσλαμβάνουσές μας από τα μέλη μας είναι ότι το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς. Έτσι κι αλλιώς ξεκίνησε νωρίτερα λόγω του καθολικού Πάσχα – αλλά η νέα τουριστική σεζόν, ήδη εμφανίζει ισχυρή δυναμική, και εκτιμάται πως θα κινηθεί στα ίδια και λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις διεθνείς αφίξεις της περασμένης χρονιάς – ακόμα και παρά την πτώχευση της FTI.