Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στην Αίγυπτο θα επενδύσουν άμεσα 35 δις δολάρια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Το κρατικό επενδυτικό ταμείο (ADQ) του Άμπου Ντάμπι, επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά στον προορισμό Ρας ελ-Χίκμα, στις ακτές της Μεσογείου.

Οι επενδύσεις αποτελούν μέρος του εθνικού σχεδίου «Αίγυπτος 2052», με στόχο συγκεκριμένα την ανάπτυξη της βόρειας ακτής και τη μετατροπή του Ρας ελ-Χίκμα σε τουριστικό προορισμό παγκόσμιας κλάσης.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση βασίζεται στις ξένες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της συναλλαγματικής της κρίσης. Η χώρα αγωνίζεται να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε σχεδόν 165 δις δολάρια.

Πρόσφατα, υπεγράφη συμφωνία ύψους 35 δις δολαρίων μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΑΕ. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 15 δις εντός μιας εβδομάδας και την καταβολή 20 δις δολαρίων δύο μήνες αργότερα. Το ADQ, θα αγοράσει επίσης τα δικαιώματα ανάπτυξης του Ρας ελ-Χίκμα έναντι 24 δις. Το έργο θα είναι μία από τις μεγαλύτερες νέες πόλεις που θα αναπτυχθούν από ιδιωτική κοινοπραξία. Περίπου 11 δις δολάρια θα δαπανηθούν επίσης για επενδύσεις σε κορυφαία έργα σε ολόκληρη την Αίγυπτο.

Το Ρας ελ-Χίκμα είναι μια τοποθεσία που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Καΐρου και το ADQ σχεδιάζει να την αναπτύξει σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, οικονομικό κέντρο και ελεύθερη ζώνη.

Η ανάπτυξη αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των δυνατοτήτων οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της Αιγύπτου.
Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει θέσει τον τυρισμό ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της χώρας, αλλά οι οικονομολόγοι επικρίνουν τα μεγαλεπήβολα έργα όπως νέες πόλεις, τρένα υψηλής ταχύτητας, οι γέφυρες και δρόμους. Σύμφωνα με αυτούς, τα έργα αυτά έχουν μόνο αδειάσει τα κρατικά ταμεία και έχουν τριπλασιάσει το χρέος της χώρας.

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει επί του παρόντος υψηλό κίνδυνο αθέτησης των χρεών της. Αυτό προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό μειώνονται εδώ και χρόνια και οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εξαπολύουν επιθέσεις στον Κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας μείωση των κερδών σε δολάρια από τη Διώρυγα του Σουέζ, κάτι που είναι απαραίτητη ως πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο.

Επιπλέον, τα εμβάσματα από Αιγύπτιους εργάτες στο εξωτερικό, τα οποία παράγουν πολύ περισσότερα έσοδα από τον τουριστικό τομέα και τα τέλη διέλευσης του Σουέζ, μειώθηκαν περίπου 30% τους πρώτους μήνες του 2024.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χορήγησε στην Αίγυπτο δάνειο 3 δις δολαρίων στα τέλη του 2022 για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Ωστόσο, οι δόσεις δανείων και οι αναθεωρήσεις προγραμμάτων αναβλήθηκαν επανειλημμένα έως ότου το Κάιρο εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας «πλήρως ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας», όπως ζήτησε το ΔΝΤ.