Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 23, 24 και 25 Φλεβάρη 2018, θα διεξαχθεί το 4ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο . Το συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς Χανίων στις 24 και 25 Φλεβάρη.

Διοργανωτές του συνεδρίου είναι το Μελισσοκομικό Κέντρο Κρήτης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Μελισσοκομικός Συν/σμός Ηρακλείου και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων . Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου, 24 Φλεβάρη, θα αφιερωθεί σε μελισσοκομικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Αντίθετα, η δεύτερη μέρα, 25 Φλεβάρη, θα εστιάσει στο προϊόν ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, τη διαχείριση του, την ενημέρωση του μελισσοκομικού κόσμου και τις προοπτικές που ανοίγονται για την κρητική μελισσοκομία.

Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση με μελισσοκομικά εφόδια, περίπτερα των μελισσοκομικών συλλόγων του νησιού, ενώ θα υπάρχουν δρώμενα σχετικά με το μέλι και τα αγροτικά προϊόντα του νησιού,αφού στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα υπάρχει μεγάλη έκθεση κρητικών προϊόντων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Πρωινή Συνεδρία

Προεδρείο: Η. Χαλακατεβάκης, Ι. Λεονταράκης, Ε. Μαυρουπλάκης

10.00 – 10.15 Προσέλευση – Εγγραφές
10.15 – 11.00 Χαιρετισμοί
κκ Δαμασκηνός, Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου
Σ. Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
Α. Βουλγαράκης, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων
Ε. Χνάρης, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης
Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Β. Ντούρας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ)
Η. Χαλακατεβάκης, Προέδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων, Μέλος ΔΣ ΟΜΣΕ, Μέλος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
Ε. Μαυρουπλάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, Γραμματέας
ΔΣ ΟΜΣΕ
Κ. Λεονταράκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης
Εκπρόσωπος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνου
Σ. Μανωλίτσης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου
Εκπρόσωποι Κομμάτων
Εκπρόσωποι Φορέων

11.00 – 11.15 Το Μέλι στην Κρητική Διατροφή
Ε. Αλιφιεράκης, Kαρδιολόγος
11.15 – 11.30 Μέλισσες- Βιοποικιλότητα & Βελτίωση της Μελισσοκομικής πρακτικής
Φ. Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”
11.30 – 11.45 Τελευταίες Εξελίξεις στον “Πόλεμο” Ενάντια στους Σημαντικότερους Εχθρούς
των Μελισσών
Φ. Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”
11.45 – 12.00 Υπηρεσίες των Οικοσυστημάτων, Περιοχές Natura2000 και Κλιματική
Αλλαγή
Γ. Πιλιγκότση, Οικονομολόγος Περιβάλλοντος, MSc, Υπεύθυνη Επικοινωνίας – Ενημέρωσης NATURA 2000 Value Crete, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

12.00 – 12.15 Νομοθεσία και Χαρακτηριστικά του Μελιού
Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π. Πρόεδρος
ΕΦΕΤ
12.15 – 12.30 Προβλήματα στη Διάθεση των Προϊόντων της Μέλισσας
Β. Ντούρας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ)
12.30 – 12.45 Η Κατάσταση της Μελισσοκομίας στην Κρήτη
Δ. Ισαακίδης, Γεωπόνος, Επόπτης Μελισσοκομίας, Μελισσοκομικό Κέντρο Κρήτης
12.45 – 13.00 Ορθή Μελισσοκομική Πρακτική και Επιχειρηματικότητα
Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος ΟΜΣΕ, Επόπτρια Μελισσοκομίας
13.00 – 13.15 Τα Φυσικοχημικά Χαρακτηριστικά του Μελιού και των Λοιπών Προϊόντων
της Κυψέλης
Ε. Αλυσσανδράκης, MSC, Dr, γεωπόνος, καθηγητής στο ΤΕΙ Ηρακλείου
13.15 – 13.30 Παλινολογική Ανάλυση στο Μέλι. Γυρεοσκοπικό Προφίλ Κρητικών Μελιών
Π. Γώτσιου, Βιολόγος MSc, Ερευνήτρια ΜΑΙΧ
13.30 – 13.45 Η Μελισσοκομία του Σήμερα και του Αύριο
Κ. Λεονταράκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης
13.45 – 14.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
14.00 Διάλειμμα

Απογευματινή Συνεδρία
Προεδρείο: Ε. Μανωλίτσης, Κ. Λεονταράκης, Εκπρόσωπος μελ. Συν. Ρεθυμνου

16.00 – 16.15 Αυτοφυής Μελισσοτροφική Χλωρίδα της Κρήτης. Σκέψεις και Προοπτικές.
Δρ. Κ. Οικονομάκης, πρώην Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
16.15 – 16.30 Μελιτοφόρα Μέλισσα. ‘Ενας Ανεκτίμητος Θησαυρός για την Παραγωγή και
το Περιβάλλον
Ν. Γ. Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής ΓΠΑ, Μέλος Γεωργικής Ακαδημίας
16.30 – 16.45 Η Μελισσοκομία στην Δυτική Κρήτη: Χθες και Σήμερα και τι Προσδοκούμε για
το Αύριο
Η. Χαλακατεβάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων, Μέλος ΔΣ ΟΜΣΕ,
16.45 – 17.00 Μια Νέα Στρατηγική για τη Βαρρόα
Ε. Χανιωτάκης, Μαθηματικός, Μελισσοκόμος-Βασιλοτρόφος

17.00 – 17.15 Προβλήματα και προοπτικές της μελισσοκομίας στο Λασίθι
Β. Αντωνίου, Βιολόγος, Μελισσοκόμος, Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου
17.15 – 17.30 Η Τέχνη της Βασιλοτροφίας και η Παραγωγή Βασιλισσών στην Κρήτη
Ε. Μαραγκουδάκης, Μελισσοκόμος, Βασιλοτρόφος
17.30 – 17.45 Επιδημιολογικά Στοιχεία Ασθενειών Μελισσών Περιφέρειας Κρήτης
Π. Κούρσου, Ι. Σκανδαλάκης, Ι. Τωμαζινάκης, Κτηνίατροι, Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων
Α. Κατζαγιαννάκης, Κτηνίατρος, Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ηρακλείου
17.45 – 18.00 Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και των
Προϊόντων με Μέλι.
Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM
18.00 – 18.15 Ερωτήσεις – Συζήτηση

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Προεδρείο: Δ. Ισαακίδης, Ε. Μαυρουπλάκης, Η. Χαλακατεβάκης

10.15 – 10.30 Προσέλευση Συνέδρων
10.30 – 10.45 ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. Χθες, Σήμερα και Αύριο.
Ε. Μαυρουπλάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, Γραμματέας ΔΣ
ΟΜΣΕ
10.45 – 11.00 Συνεταιριστικό Κίνημα στην Κρήτη και Οργάνωση Παραγωγών
Σ. Μανωλίτσης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου
11.00 – 11.15 Μέλι ΠΟΠ και Προοπτικές για τους Παραγωγούς
Γ. Πίττας, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών – Συσκευαστών &
Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ)
10.15 – 11.30 Νομοθετικό πλαίσιο και Διαδικασία Καταχώρισης Ονομασιών ΠΟΠ & ΠΓΕ –
Προδιαγραφές Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης ΠΟΠ
Σ. Μανανά, Προϊσταμένη Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας
Ι. Μπακουλοπούλου, Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
11.30 – 11.45 Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ΠΟΠ: Έλεγχος και Πιστοποίηση
Κ. Λέλης, Χημικός, Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Δρ. Μ. Λαμπράκη, Προϊσταμένη, Τμήματος Επιθεωρήσεων & Ελέγχων
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
11.45 – 12.15 Διαχείριση Ασφάλειας Μελισσοκομικών Προϊόντων-Νομοθεσία
Ν. Ασούτης Διδαράς, Κτηνίατρος MSc, Επιθεωρητής ΕΦΕΤ
12.15 – 12.30 Ποιο είναι το Καλύτερο Μέλι;
Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος ΟΜΣΕ, Επόπτρια Μελισσοκομίας
12.30 – 12.45 Μελισσοκομία και Δασικό Περιβάλλον
Π. Σκλαβάκη, Δασολόγος Διεύθυνση Δασών Χανίων
12.45 – 13.15 Ερωτήσεις – Συζήτηση
13.15 – 14.45 Προϋποθέσεις μιας Επιτυχούς Εξαγωγικής Δραστηριότητας
Γ. Παπαστεργιόπουλος, Δ/ντης Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων
Enterprise Greece