Της Κατερίνας Καρσιώτη

O πλούσιος ελληνικός αμπελώνας μεταφέρεται στο τραπέζι της γευσιγνωσίας σου μέσα από 5 αγαπημένες ποικιλίες από 5 διαφορετικά σημεία της χώρας.

H Ελλάδα αποτελεί μία από τις αρχαιότερες αμπελουργικές χώρες στον κόσμο, καθώς και μία από τις πρώτες οινοπαραγωγικές χώρες στην Ευρώπη. Η ιστορία του κρασιού, μακραίωνη και πολύπλευρη, μεταφέρεται με έναν μοναδικό τρόπο στο ποτήρι σου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μοναδικά αρώματα και πλούσια γεύση.

Η ελληνική γη διαθέτει αξιόλογους οινοπαραγωγούς με πάθος, ευρηματικότητα και γνώση, με τα πρώτα στοιχεία της παραγωγής να χρονολογούνται περίπου πριν από 6.500 χρόνια. Μέσα στον αμπελώνα ανακαλύπτεις το Κρασί στον Χρόνο, στη Φύση και στην Ιστορία. Εξερευνάς και ανακαλύπτεις τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, τα οποία προσφέρουν μία αυθεντική ξενάγηση στους δρόμους του κρασιού

Το κρασί “κρύβει” μέσα του ένα ολόκληρο ταξίδι με 5 αγαπημένες ελληνικές ποικιλίες να ξεδιπλώνουν τον αρωματικό χαρακτήρα, την καταγωγή και την ταυτότητα τους.

Μέσα από την γευσιγνωσία η οποία αποτελεί έναν απόλυτα βιωματικό τρόπο ο κάθε οινόφιλος “διεισδύει” και ανακαλύπτει τον ελληνικό αμπελώνα και σαφώς τον πρωτογενή τομέα της χώρας, που αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο της γαστρονομίας.

Αγιωργίτικο – Nεμέα Πελοποννήσου

Ένα σημείο στον χάρτη που είναι εξαιρετικά γνωστό για το συγκεκριμένο σταφύλι. Μία εγγενής ποικιλία στη Νεμέα με μία πορεία μόνο εξελικτική. Τα κρασιά αυτά είναι γεμάτα με γεύσεις από γλυκό βατόμουρο, φραγκοστάφυλο και μοσχοκάρυδο, με λεπτές νότες από βότανα και ομαλές τανίνες. Τα ροζέ κρασιά που παρασκευάζονται με το Αγιωργίτικο βγάζουν στη γεύση καρυκεύματα και ίσως βατόμουρο, διαθέτοντας έντονη λάμψη.

Aσύρτικο – Σαντορίνη

Η συγκεκριμένη ποικιλία παράγεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι ιδιαίτερα γνωστή από το νησί της Σαντορίνης. Διατηρεί ζωντανά μία μακρά οξύτητα, ιδιαίτερα καθώς ωριμάζει, και δημιουργεί ένα λευκό κρασί με γεύσεις λεμονιού και μια λεπτή επίγευση πίκρας και αλατιού στο φινίρισμα.

Ξινόμαυρο – Μακεδονία

Ένα ταξίδι στη Νάουσα και στο Αμύνταιο φτάνει για αυτή την ποικιλία η οποία ευδοκιμεί σε άριστο βαθμό στα συγκεκριμένα σημεία. Το Ξινόμαυρο έχει μία απίστευτη δυναμική παλαίωσης και παράλληλα πλούσιες τανίνες που πείθουν και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη και λάτρη του ερυθρού κρασιού.

Βιδιανό – Κρήτη

Απευθείας από κρητική γη, το βιδιανό αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κρητικά λευκά σταφύλια και ένα ανερχόμενο αστέρι όσον αφορά στις αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού.

Παράγει κομψά κρασιά με ποικιλία αρωμάτων λευκών και κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, ενώ παράλληλα παραμένει στιβαρό και γεμάτο. Όσον αφορά τους επισκέπτες από το εξωτερικό, αποτελεί μία από τις αγαπημένες τους επιλογές όταν επισκέπτονται το νησί.

Μαλαγουζιά – Μακεδονία

Πρόκειται για την ποικιλία που βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού αμπελώνα. Η προσαρμογή της σε διαφορετικά κλίματα και η πολυμορφικότητά της δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το να την αγαπήσουν παραγωγοί και οινόφιλοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κινδύνεψε ιδιαίτερα να εξαφανιστεί, ωστόσο από τη δεκαετία του ‘80 και έπειτα επανήλθε δυναμικά. Κατάγεται από Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα από την ορεινή Ναυπακτία, όμως φύεται περισσότερο στη Μακεδονία και βγάζει ως αποτέλεσμα κρασιά με γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και ενδιαφέροντα αρώματα, ενώ διατηρεί μία αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα.