της Εύας Οικονομάκη

Στην αξιοποίηση 50 νησιών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της προχωρά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της και τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΤΑΔ έχει ήδη καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου θα εκκινήσει η αξιοποίηση των νησιών που βρίσκονται στο portfolio της.

Σε πρώτη φάση και σύμφωνα με την αρχική κατηγοριοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί, αξιοποιήσιμα έχουν κριθεί περίπου 50 νησιά σε Κυκλάδες, Σποράδες και Ιόνιο από τα συνολικά 600 νησιά και βραχονησίδες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ.

Το πλάνο

Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της, η ΕΤΑΔ θα ομαδοποιήσει τα νησιά ανάλογα με την περιφερειακή ενότητα στην οποία υπάγονται και στη συνέχεια σε συνεργασία με τις κατά τόπους περιφερειακές Αρχές θα προχωρήσει στην ωρίμανσή τους ανά ομάδες, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες για την αδειοδότησή τους και τον καθορισμό των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών όρων σε κάθε νησί.

Η πλειονότητα των νησιών, έκτασης άνω των 100 στρεμμάτων το καθένα, βρίσκεται κοντά στις Κυκλάδες, κάποια βρίσκονται πέριξ των Σποράδων, ενώ υπάρχουν και λίγα αξιοποιήσιμα νησιά στο Ιόνιο.

Μετά την ολοκλήρωση της ωρίμανσης των νησιών, η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει στον καθορισμό του τιμήματος για κάθε νησί ξεχωριστά και στη συνέχεια θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με στόχο την αξιοποίησή τους μέσω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, οι πληροφορίες, η αξιοποίηση των νησιών θα γίνει στα πρότυπα της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κέντρου στο Φάληρο και βάσει πολλών παραμέτρων, προκρίνοντας πάντα το εθνικό συμφέρον.

Αλλαγή στρατηγικής

Με στόχο, μάλιστα, την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της, η διοίκηση της ΕΤΑΔ προχωρά στην κατηγοριοποίηση των ακινήτων που διαθέτει στο portfolio της ανάλογα με τα έσοδά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση των επικεφαλής της εταιρείας είναι η δημιουργία μικρών ομάδων που θα αποτελούνται από δύο ή τρία ακίνητα και θα βγαίνουν σε διαγωνισμό με τη μορφή clusters, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η ομαδοποίηση ιαματικών πηγών, χιονοδρομικών κέντρων και κάμπινγκ, έτσι ώστε οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα συγκεκριμένα ακίνητα να είναι κερδοφόρες.

Επικείμενοι διαγωνισμοί

Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της, η ΕΤΑΔ αναμένεται, κατά τις πληροφορίες, να προκηρύξει μέσα στο επόμενο εξάμηνο μία ακόμη σειρά διαγωνισμών. Στο πλαίσιο της ωρίμανσης και της αξιοποίησης ακινήτων της εταιρείας, έχουν προχωρήσει τεχνικές και νομικές ενέργειες για ακίνητα που έχουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως τα Ξενία Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Καλεντζίου Αχαΐας και Πορταριάς, καθώς και τα Τουριστικά Περίπτερα της Λίμνης Μαραθώνα, της Λίνδου Ρόδου, των Μεθάνων, το «Παρά Θίν’ Αλός» της Ζαχάρως στην Ηλεία και εκείνο που βρίσκεται στην Αρβανιτιά Ναυπλίου.

Την ίδια στιγμή, σε διαδικασία τεχνικής και νομικής ωρίμανσης βρίσκονται εμβληματικά ακίνητα της ΕΤΑΔ, με κυρίαρχα τη «Φωνή της Αμερικής» στην Ξάνθη, την παραλία Ιμερου στη Ροδόπη, το Πεζονήσι Ερέτριας, το Κυβερνείο (Παλατάκι) Θεσσαλονίκης, την παραλία Καλαμίτσας στην Καβάλα και τα κάμπινγκ Κατερίνης, Φαναρίου Ροδόπης και Κουρούτας στον νομό Ηλείας.

Στροφή στις ΑΠΕ

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται, παράλληλα, στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μίσθωση μεγάλων εκτάσεων της ΕΤΑΔ με στόχο την εκμετάλλευσή τους με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε στην απευθείας μίσθωση έκτασης στο Βέρμιο για τη δημιουργία τριών αιολικών σταθμών, ενώ αναμένεται να παραχωρηθεί αντίστοιχη έκταση στην Ηλεία στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Στην ίδια λογική, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη μίσθωση εκτάσεων σε Γρεβενά, Φλώρινα και Δράμα.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στην αγορά ακινήτων, η ΕΤΑΔ αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων της, εκμεταλλευόμενη τη ζήτηση που καταγράφεται σε κλάδους όπως τα κέντρα logistics, οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, οι τηλεπικοινωνίες και ο πρωτογενής τομέας. Ηδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη μίσθωση έκτασης στη Θεσσαλία με στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου αγροδιατροφικού πάρκου για την παραγωγή προϊόντων που θα κατευθυνθούν στο εξωτερικό.

Στήριξη τοπικών κοινωνιών

Στην κατεύθυνση της συνεργασίας της ΕΤΑΔ με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, για το 2021 προγραμματίζεται η παραχώρηση του Ξενία Καστοριάς στο υπουργείο Πολιτισμού για τη στέγαση του Βυζαντινού Μουσείου, ενός διατηρητέου ακινήτου που βρίσκεται στην Κέρκυρα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη στέγαση Επτανησιακού Μουσείου, καθώς και του πρώην κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δόμπολη) στον Δήμο Ιωαννιτών για κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών.