Η 9η HORECA καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ της και είναι η μεγαλύτερη έκθεση που διοργανώνεται στην Ελλάδα σήμερα! Με 520 εκθέτες & συνολική εκθεσιακή επιφάνεια 45.000m2, συνεχίζει να γράφει τη δική της λαμπρή ιστορία στο χώρο των εκθέσεων! Το Metropolitan Expo, το καλύτερο εκθεσιακό κέντρο στην Ελλάδα, θα φιλοξενήσει στα 4 πλήρως ανεπτυγμένα halls του, τους εκθέτες της 9ης HORECA και δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες επισκέπτες που αναμένεται να επισκεφθούν την έκθεση από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού! 

Οκτώ παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της 9ης HORECA και συγκεκριμένα:

Ελληνικό Πρωϊνό από το ΞΕΕ

Το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος επιστρέφει δυναμικά στην έκθεση HORECA πάντα στο ίδιο πνεύμα και concept! Φέτος θα παρουσιαστούν κι άλλα πρωινά επιμέρους περιοχών της Ελλάδας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις διαδικασίες των καινούργιων Τοπικών Συμφώνων Ελληνικού Πρωινού που υπογράφτηκαν με τις αντίστοιχες Περιφέρειες μέσα στη χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα, αυτή την φορά είναι η σειρά της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κέρκυρας να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για το «Ελληνικό Πρωινό» αξιοποιώντας τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Στα πλαίσια αυτά, οι συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα τοπικά εδέσματα και να παρουσιάσουν τα προϊόντα που σερβίρονται ήδη σε ξενοδοχεία τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό». 

Φόρουμ Γαστρονομίας

Το συνέδριο GReat Kouzina θα αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός του 7ου Forum Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της 9ης HORECA 2014, με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων εκπροσώπων θεσμικών και κρατικών φορέων του Τουρισμού, πανεπιστημιακών και γιατρών. Στόχος του συνεδρίου και των εκδηλώσεων που θα το πλαισιώσουν με τον ίδιο διακριτικό τίτλο, είναι η παρουσίαση της νέας ταυτότητας της ελληνικής γαστρονομίας. Φέτος, για πρώτη φορά, στο χώρο εκδηλώσεων της Λέσχης Αρχιμαγείρων θα στηθεί και εξέδρα, για να μπορούν να παρακολουθούν τις επιδείξεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες. Στο stage θα φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων μία γαστρονομική ελληνοπολωνική συνάντηση που θα την παρακολουθήσουν και 35 προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι γεύσης, chefs, εστιάτορες και ξενοδόχοι από την Πολωνία, αλλά και μία παρουσίαση ελληνικών τυριών και κρασιών.

Πρωταθλήματα Καφέ

To υψηλό επίπεδο των baristi στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά οι επαγγελματίες του κλάδου της Καφεστίασης που θα επισκεφθούν την 9η HORECA. Οι καλύτεροι baristi του χώρου θα διαγωνιστούν για τον τίτλο του πρωταθλητή στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Καφέ που θα πραγματοποιηθούν από τον SCAE Hellas. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της 9ης HORECA 2014, θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί «Coffee in Good Spirits», «Latte Art», «Cup Taster’s Cup», το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Barista, καθώς και το «Brewer’s Cup». Επαγγελματίες baristi από όλη την Ελλάδα θα συμμετάσχουν, αλλά και θα παρακολουθήσουν τα Πρωταθλήματα, που θα καθορίσουν τα ονόματα εκείνων που θα μας εκπροσωπήσουν στις αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις, στην Μελβούρνη τον Μάιο του 2014 και στο Ρίμινι τον ερχόμενο Ιούνιο. Όσοι baristi ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς του SCAE και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους αλλά και τις γνώσεις τους για τον καφέ, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: info@scaehellas.com

Future Hotel on the Web

Το πλήρως ανανεωμένο και εμπλουτισμένο «2ο Future Hotel on the Web» θα πλαισιωθεί για ακόμη μια χρονιά από πλούσιες δράσεις μέσα από τις οποίες θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τις διαδικτυακές τεχνολογίες, καθώς και τα εργαλεία που προσφέρονται στο σύγχρονο ξενοδόχο με σκοπό την αύξηση των ιντερνετικών του πωλήσεων. Η εκδήλωση, με όλες τις επιμέρους εισηγήσεις που θα περιλαμβάνει, θα αναπτυχθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο -open space- έκτασης μεγαλύτερης των 1.000 τ.μ. Εκεί, ο σύγχρονος ξενοδόχος θα μπορεί να ενημερωθεί και να βρει περισσότερες από 20 εταιρείες του κλάδου, αλλά και τα προϊόντα γύρω από τις νέες τεχνολογίες και το e-hotel marketing που τον αφορούν. Πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτή τη φορά θα έχουν οι εισηγήσεις, τα workshops, αλλά και οι διαδραστικές ομιλίες που θα παρουσιαστούν στην κεντρική σκηνή, από 7/2-10/2 από τις 12:30-18:40. Για άλλη μια χρονιά, το Future Hotel on the Web αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάθε ξενοδόχου, που παραμένει σε επαφή με τις σύγχρονες διαδικτυακές εφαρμογές.

HORECA Beer & Spirits Show

Η ενοποίηση του Beer Festival και του Bartending Show δρομολογήθηκε με στόχο ένα πιο ευέλικτο event με παλμό, που να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε bartender. Έτσι, υπό την αιγίδα της ΕΜΕ θα πραγματοποιηθεί ένα φαντασμαγορικό beer & spirits show, με τη συμμετοχή καταξιωμένων bartenders και beer bartenders. Οι φετινές εκδηλώσεις θα επικεντρώνονται στα αλκοολούχα και τη μπίρα, περιλαμβάνοντας τους διαγωνισμούς Cocktail, Flairtending, Draft Master και Beer Bottle Speed Opening. Επίσης, θεωρητικές εισηγήσεις και πρακτικές επιδείξεις από σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως ο Hidetsuko Ueno (ο διάσημος Ιάπωνας bartender που εξειδικεύεται στο σκάλισμα στον πάγο), ο Fernando Castellon (ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από τον καθένα την ιστορία των cocktails), ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μπάρμεν Βουλγαρίας. Αντίστοιχα στο κομμάτι της μπίρας, δυναμικό «παρών» εκτός των beer bartenders, θα δώσουν και οι Πολ Εμμανουηλίδης, σύμβουλος σε θέματα ζυθοποίησης και Γιάννης Στανίτσας, γνωστός και καταξιωμένος chef.

Εκδήλωση από τον ΣΕΤΕ

Ο ΣΕΤΕ με αφορμή την υλοποίηση του έργου «Η Γαστρονομία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού», θα δώσει δυναμικό παρών για δεύτερη χρονιά στις παράλληλες εκδηλώσεις της 9ης ΗΟRECA 2014. Στο πλαίσιο της νέας εκδήλωσης, το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εποικοδομητική ανοικτή συζήτηση σχετικά με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γαστρονομίας για την δημιουργία μιας αξιομνημόνευτης ταξιδιωτικής εμπειρίας. Στην 8η ΗΟRECA 2013, ο ΣΕΤΕ παρουσίασε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει η σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία μέσα από την εκδήλωση με θέμα «Γαστροτουρισμός: Τροφή για ανάπτυξη». Στην 9η ΗΟRECA 2014, στόχος της εκδήλωσης είναι να συνθέσει τις απόψεις ειδικών από τους κλάδους του τουρισμού και της γαστρονομίας γύρω από το τι κάνει την ελληνική γαστρονομία μοναδική. Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι στο χώρο θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Πώς ορίζεται η γαστρονομία για έναν επισκέπτη; Τι ενδιαφέρει τον επισκέπτη κατά την επίσκεψη; Πώς τα «δυνατά» σημεία της ελληνικής γαστρονομίας μπορούν να συνθέσουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία;

HORECA Wine

Για άλλη μια χρονιά το επώνυμο ελληνικό κρασί συναντά τη Μαζική Εστίαση στην έκθεση HORECA! Mετά τη θερμή ανταπόκριση των επαγγελματιών στο 1ο HORECA Wine, η διοργάνωση του 2ου είναι γεγονός. Εμπλουτισμένο με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις, θα προβάλει αποτελεσματικά τις εγχώριες επώνυμες ετικέτες οίνου, φιλοξενώντας συγχρόνως γευσιγνωσίες ελληνικών ποικιλιών, αφρώδων οίνων και διάφορων τύπων κρασιού. Δεν θα λείψουν τα σεμινάρια από κορυφαίους οινολόγους και sommeliers, με στόχο την επιμόρφωση κάθε επαγγελματία, που ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από το κρασί, παρέχοντας έτσι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον πελάτη του. Όλες οι νέες τάσεις που αφορούν το εγχώριο επώνυμο κρασί, το σερβίρισμα και την προώθησή του στον καταναλωτή θα αναλυθούν στα πλαίσια του 2ου HORECA Wine. Αντίστοιχα, όσοι το παρακολουθήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήματα και να κατανοήσουν επί της ουσίας τη σπουδαία θέση που έχει το κρασί -και δή το επώνυμο- στη Μαζική Εστίαση, αλλά και τις σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησής του από κάθε επιχείρηση που σερβίρει φαγητό.

Θερμική ηλιακή ενέργεια στα ξενοδοχεία

Η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας που εκπροσωπεί τον δυναμικό κλάδο των βιομηχανιών κατασκευής θερμικών ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα διοργανώνει συνέδριο στα πλαίσια της 9ης έκθεσης HORECA με τίτλο «Θερμική ηλιακή ενέργεια στον ξενοδοχειακό κλάδο»

Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση του ξενοδοχειακού κλάδου της χώρας για τις εξελίξεις στο χώρο της θερμικής ηλιακής ενέργειας και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης της άφθονης δωρεάν ενέργειας από τον ήλιο για ζεστό νερό χρήσης. Θα αναπτυχθούν οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι που οδηγούν σε αποδοτική λειτουργία και σύντομη απόσβεση της αρχικής επένδυσης 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, στο συνεδριακό χώρο C1 του Metropolitan Expo, κατά τις ώρες 11:00 – 14:00, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.