του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Σε κύτταρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και ταυτόχρονα σε σηματωρό ανέλιξης του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα έχει μετεξελιχθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως σημειώνει στον ΕΤ της Κυριακής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αυτή την περίοδο παρατηρείται επενδυτικό ενδιαφέρον όμως όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είναι δύσκολο σήμερα να επιχειρείς με υψηλό φορολογικό, ασφαλιστικό, γραφειοκρατικό, παραγωγικό , ενεργειακό κόστος, με δυσκολίες στο τραπεζικό σύστημα, με «φτωχό» και δυσκίνητο αναπτυξιακό νόμο, με αργή απονομή στη δικαιοσύνη και μη σταθερό περιβάλλον.

Ο κ. Αγοραστός που παράλληλα διατελεί και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος ακτινογραφεί στη Συνέντευξη του την πλειονότητα των έργων που έχει δρομολογήσει σημειώνοντας όμως την απουσία σχεδιασμού από κυβερνητικής πλευράς.

Έχουν περάσει σχεδόν 40 ημέρες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας. Ποιο ήταν το απόσταγμα αυτής της εκδήλωσης. Υπάρχουν άμεσα εφαρμόσιμα αποτελέσματα, ή η εν λόγω εκδήλωση απλά ήταν μια επικοινωνιακή παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης ;

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει στρατηγικό σχεδιασμό που σχεδιάστηκε από κάτω προς τα πάνω με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.

Εκείνο που χρειάζεται για την υλοποίησή του είναι πόροι- ανθρώπινοι και χρηματικοί, καθώς και νόμοι που ανοίγουν διόδους και ταχύτατη συνεργασία υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους που να αντιλαμβάνονται την εθνική σημασία των αποφάσεών τους.

Από την αρχή καλέσαμε τους συνέδρους να εργαστούμε με βάση το τρίπτυχο: εντοπισμός προβλημάτων, τελικοί στόχοι, μέσα επίτευξης – χρονοδιάγραμμα – πηγή χρηματοδότησης. Προτρέψαμε να μην είναι ένα συνέδριο κομματικής γυμναστικής.

Αναπτύξαμε τις προτάσεις των Θεσσαλών, αλλά από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ούτε πηγή χρηματοδότησης των έργων και των προγραμμάτων.

Πόσες επενδύσεις αιχμής διενεργούνται αυτή την περίοδο στην Θεσσαλία και σε ποιους τομείς

Είναι δύσκολο σήμερα να επιχειρείς με υψηλό φορολογικό, ασφαλιστικό, γραφειοκρατικό, παραγωγικό , ενεργειακό κόστος, με δυσκολίες στο τραπεζικό σύστημα, με «φτωχό» και δυσκίνητο αναπτυξιακό νόμο, με αργή απονομή στη δικαιοσύνη και μη σταθερό περιβάλλον.

Παρ΄ όλα αυτά στη Θεσσαλία έχουν κατατεθεί και αξιολογούνται 46 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια ύψους μέχρι 3 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για επενδύσεις στον τουρισμό, στη βιομηχανία γάλακτος, τροφίμων, εμφιάλωση νερού, παραγωγή ελαίων και αλεύρων, σφαγείων, μπισκότων, ψυγείων, συσκευαστηρίων, θερμοκηπίων, μεταλλικών κατασκευών.

Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έχουμε εντάξει για ΜΜΕ έργα συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και αναμένουμε τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης για την προκήρυξη του έργου.

Που βρίσκεται η απορρόφηση του ΕΣΠΑ για την περιφέρεια ;
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ένα υγιές πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, με ελάχιστες μεταφορές έργων από το προηγούμενο (2007-2013), με αποτέλεσμα να έχει ένα πρόγραμμα οπισθοβαρές με νέα έργα, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και φρέσκο χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Έχει επιτευχθεί ο στόχος «ν+3» για το 2017, το πρόγραμμα έχει «εξειδικευθεί» σε ποσοστό 80%, οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους για υποβολή προτάσεων φτάνουν το 70%.

Η αργή ενεργοποίηση των προγραμμάτων λόγω αιρεσιμοτήτων, ενδιαμέσων φορέων, νομοθεσία και κυρίως του νέου νόμου περί Δημοσίων Έργων, καθυστέρησε και καθυστερεί την υλοποίηση έργων και την απορροφητικότητα .

Παρ΄όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια είναι στο 10%, και τέλος του χρόνου θα είναι στο 12%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απορροφητικότητας.

Πως η περιφέρεια Θεσσαλίας θωρακίζει την αγροτική οικονομία της Θεσσαλίας ; Που επικεντρώνεται, πως συνδέει την παραγωγή με τις νέες τεχνολογίες αλλά και την αύξηση των εξαγωγών.

H σύνδεση της παραγωγής με τις νέες τεχνολογίες γίνεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα στον τομέα RIS , όπου έχει γίνει η μεγαλύτερη διαβούλευση στη χώρα. Έχουν κατατεθεί 900 προτάσεις που αφορούν την έρευνα και τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία και βέβαια με προμήθεια εξοπλισμού και δημόσιες υποδομές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σύμφωνα με την έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος δείκτη επικάλυψης (εξαγωγές/εισαγωγές) 187,3%, που σημαίνει 87,% εξαγωγές περισσότερο από τις εισαγωγές και ετήσια μεταβολή στο εμπορικό ισοζύγιο (πλεόνασμα για το 2014-2015 11,4 %.

ΟΙ εξαγωγές αφορούν τον κλάδο των τροφίμων (49%), μετάλλων (19%), κλωστουφαντουργίας και ένδυσης (13%), μηχανές και συσκευές (4%).

Ποια έργα στην Θεσσαλία συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας ;

Πάνω από 100 έργα συνολικού προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αρδευτικά δίκτυα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές, ανορύξεις γεωργικών και κτηνοτροφικών γεωτρήσεων.

Φράγματα, αγροτικός εξηλεκτρισμός, inverter στα αντλιακά συγκροτήματα.αγροτικούς δρόμους, προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα απονυτρορύπανσης , δακοκτονία, διαχείριση κρίσεων σε κτηνοτροφικές ασθένειες και φυτουγειονομικούς ελέγχους.

Πρόγραμμα νέων αγροτών – κτηνοτρόφων, αντικατάστασης κυψελών, νομαδικής μελισσοκομίας, υδατοκαλλιέργειας και με ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων των μεταποιητικών μονάδων.

Με τα ΠΟΠ προϊόντα και το θεσσαλικό πιστοποιητικό thessagro

Την ίδια ώρα την περίοδο μ2011 – 2015 έχουμε 1,144 έργα συνολικού προϋπολογισμού1,9 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 539 έργα υποδομών, 108 εκπαίδευσης , 96 στον αγροτικό τομέα, 85 στον τουρισμό και αθλητισμό, 73 στο περιβάλλον, 67 στην ύδρευση και αποχέτευση, 58 στην υγεία και πρόνοια και 25 στον αθλητισμό και 2107 έργα ιδιωτικών επενδύσεων προϋπολογισμού 179 εκατ. ευρώ.

Ποια έργα υποδομής έχετε δρομολογήσει ;

Έχουμε εξασφαλίσει για την περίοδο 2015-2020 850 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και από το ΠΔΕ για έργα.

Συγκεκριμένα:

Στην εκπαίδευση 12,5 εκατ. ευρώ, περιβάλλον – ενέργεια 86,5 εκατ. ευρώ, επιχειρηματικότητα και έρευνα 61,8 εκατ. ευρώ, μεταφορές 130 εκατ. ευρώ, υγεία 12 εκατ. ευρώ, απασχόληση 12,5 εκατ. ευρώ , κοινωνική συνοχή 63,2 εκατ. ευρώ, πρόνοια 7 εκατ. ευρώ, πολιτισμό – τουρισμό 13,6 εκατ. ευρώ, ηλεκτροκίνηση θεσσαλικού σιδηρόδρομου 110 εκατ. ευρώ, έργα για διαχείρισης στερεών αποβλήτων και βιολογικών καθαρισμών στη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα 85 εκατ. ευρώ, έργα στον αγροτικό τομέα όπως νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, καθετοποίηση αγροτικών προϊόντων, εγγειοβελιωτικά, αγροτική και δασική οδοποιία, leader, μεταποίηση 88 εκατ. ευρώ

Εξασφαλίζουμε με έργα ύδρευσης ποιοτικό νερό σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας , κατασκευάζουμε σχολεία – νηπιαγωγεία και πανεπιστημιακά κτήρια, όπως κτήριο Η/Υ στο Βόλο.

Εξοπλίζουμε ψηφιακά όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας, με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ύψους 12 εκατ. ευρώ, Υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας στον Αχελώο
Περιφερειακός πόλης Λάρισας, αντιπλημμυρικό έργο του Μέγα ποταμού στην Καρδίτσα, δρόμος Βόλος – Λάρισα, Φάρσαλα – Βόλος, συντήρηση δρόμου Λάρισας – Κοζάνης, ΠΕΟ Λάρισα – Βόλου, Λάρισα – Φάρσαλα, Προμήθεια ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, βιώσιμες αστικές αναπλάσεις σε Λάρισα – Βόλο – Τρίκαλα – Καρδίτσα, και σε πόλεις πάνω από 5000 κατοίκους προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ. Επίσης δρομολογούνται περιβαλλοντικές αναπλάσεις σ΄όλους τους δήμους με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους, δίκτυο αποχέτευσης Τσαριτσάνης – Ελασσόνας, παραλιακό μέτωπο Ν. Αγχιάλου Βόλου, Κρανιάς Ελασσόνας, Κιλελέρ και Τεμπών Ν. Λάρισας Αλοννήσου προϋπολογισμού 44,5 εκατ. ευρώ