ksenodoxΠρόγραμμα διττής επαγγελματικής κατάρτισης, εστιασμένο στον τομέα του τουρισμού, εισάγει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ενισχύοντας με μια ακόμη πρωτοβουλία του τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Σε πρώτη φάση, η διττή επαγγελματική κατάρτιση θα αποτελέσει ένα πιλοτικό έργο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας το Φθινόπωρο.

Για την υλοποίηση του προγράμματος το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα συνεργαστεί στενά με ελληνικούς και γερμανικούς παράγοντες, ενώ θα βασιστεί σε γερμανικά εκπαιδευτικά πρότυπα, τα οποία θα τηρήσουν φοιτητές, καθηγητές, και επιχειρηματίες.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα επιβλέπει και θα συμβουλεύει τους αρμόδιους για την ορθή εκτέλεση του διττού εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ θα έχει και την ευθύνη αξιολόγησης της καταλληλότητας των επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών.

Στην Ελλάδα θα καταγράφονται οι συνθήκες εκπαίδευσης και θα επιλέγονται οι υπεύθυνοι για τις εξετάσεις, ενώ το πρόγραμμα σπουδών για η πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις θα ακολουθήσει τους γερμανικούς κανονισμούς, χωρίς να παραβλέπονται βέβαια οι εθνικές, γλωσσικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Μετά από μια τριετή πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση και τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων σε εξετάσεις – που επίσης θα βασισθούν στα γερμανικά πρότυπα, θα χορηγείται πτυχίο αναγνωρισμένο στη Γερμανία.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, «το γερμανικό σύστημα διττής εκπαίδευσης γνωρίζει παγκοσμίως μεγάλη αναγνώριση λόγω της υψηλής αποδοτικότητας των απόφοιτων και το Επιμελητήριο, μέσω αυτού δημιουργεί όχι μόνο ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ένα αποτελεσματικό όπλο καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα. Η διττή εκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για το επιχειρείν, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική σταθερότητα» τονίζει ο κ. Μαΐλλης, ενώ αναφέρομενος στον τουρισμό όπου θα επικεντρωθεί το πρώτο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης επισημαίνει ότι «για την ελληνική οικονομία, ο τουρισμός λειτουργεί ως έως ένας από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης, στηρίζοντας περίπου το 18% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, με έσοδα 18 δισ. ευρώ, 700.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες να επισκέπτονται ετησίως τη χώρα μας».

Σημειώνεται ότι και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη συνέντευξή της στη “Süddeutsche Zeitung“, με τίτλο «Δεν επιτρέπεται να υπάρξει καμία χαμένη γενιά», αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι, στην Ελλάδα κομβικό ρόλο για τη στήριξη της απασχόλησης, ιδιαίτερα στους νέους, θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

capital