Μεταξύ τυφώνων, τρομοκρατικών απειλών, νοθευμένου αλκοόλ, αεροπορικών δυστυχημάτων και ταξιδιωτικών οδηγιών η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ταλαιπωρήθηκε αρκετά τους τελευταίους 12 μήνες.

Και οι τουριστικοί πράκτορες καλούνται να πείσουν τους ταξιδιώτες ότι δεν θα πρέπει να φοβούνται να βγουν έξω στον κόσμο, παρά τα πρωτοσέλιδα με τις άσχημες ειδήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η IJet, εταιρεία διαχείρισης κινδύνων, ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αποφάσισε να μην ταξιδέψει σε προορισμό λόγω τρομοκρατικών φόβων. Χτυπήματα όπως στο Μπατακλάν στο Παρίσι το 2015 και η τρομοκρατική επίθεση του 2016 στη Νίκαια καθήλωσαν τους ταξιδιώτες.

  • Οι ταξιδιώτες που ανησυχούν για το ταξίδι τους στο εξωτερικό λόγω της τρομοκρατίας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι πιθανότητες θανάτου σε τρομοκρατική επίθεση είναι πολύ μικρές και σύμφωνα με την IJet είναι περίπου μία στα 20 εκατομμύρια, όταν σε ένα τροχαίο είναι μία στις 17.000.
  • Εκείνοι που έχουν αναστατωθεί από τα πρόσφατα δυστυχήματα σε αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες θανάτου σε αεροπορική συντριβή είναι μία στα 11 εκατομμύρια, μικρότερες σε αριθμό από τον κίνδυνο σε αστραπές στα 4,5 εκατομμύρια.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να προστατεύονται από την ευθύνη αποκαλύπτοντας πληροφορίες που είναι «ουσιαστικές» στα ταξιδιωτικά σχέδια των πελατών τους.

Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να πάει σε ένα θέρετρο στο Μεξικό όπου υπάρχει πρόβλημα με νοθευμένο αλκοόλ, αυτό είναι κάτι που είναι σημαντικό, αλλά αν κάποιος πάει κάπου στην Αφρική και υπάρχουν αναταραχές 500 χλμ. μακριά από την πόλη προορισμού του, αυτό δεν είναι σημαντικό.

Οι πράκτορες επισημαίνεται θα πρέπει πάντα να αποφεύγουν να δίνουν σύσταση «ναι» ή «όχι» για τα ταξίδια – και αυτή η απόφαση πρέπει πάντα να αφεθεί στον πελάτη.