akinita1105BNP Paribas, UBS, HSBC, Deutsche Bank ερίζουν για το BRIDGE FINANCING του ΤΑΙΠΕΔ

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αλλά και στις προοπτικές αξιοποίησης των ακινήτων της, φαίνεται ότι δίδουν κορυφαίοι οίκοι της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής σκακιέρας.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, 4 κορυφαίοι παίκτες της διατραπεζικής αγοράς, κατέθεσαν προσφορά συμμετοχής στο μειοδοτικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάδειξη χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα αναλάβει την τιτλοποίηση των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για τους τραπεζικούς κολοσσούς Deutsche Bank,BNP Paribas, UBS και HSBC, οι οποίοι τελικώς θα είναι και underwriters (εγγύηση ασφάλειας, αντασφαλιστές) όντας ανάδοχοι, εξέλιξη που προσδίδει υπεραξία στην κάθοδο τους στη διαδικασία.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η σπουδή των αναφερομένων διεθνών γιγάντων της διατραπεζικής αγοράς αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς απάντηση και στην Task Force η οποία -συχνά την τελευταία περίοδο- κάνει λόγο για ελλιπή αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, αγνοώντας το γραφειοκρατικό μεσαίωνα του ελληνικού δημοσίου και το χάος που επικρατεί σε χιλιάδες κρατικά ακίνητα. Κοινός τόπος είναι ότι το Ταμείο φαίνεται ότι έχει βρει το «μαγικό κλειδί» επιχειρώντας μέσα σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον (ακόμη και για έκδοση εγγυητικών) να ξεκλειδώσει το σκουριασμένο κουτί των ακινήτων του δημοσίου, προβαίνοντας σε πολυετείς εκμισθώσεις και πωλήσεις ακινήτων (πλέον και μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών ακινήτων). Βέβαια προς ώρας δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει το χρονοβόρο σκόπελο του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν ξένο επενδυτή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται να επιλέξει τον ανάδοχο μέχρι τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, προκειμένου να δώσει λύση στα χάσμα των εσόδων που προέκυψε από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και οδήγησε σε εκτροχιασμό το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων του 2013.

Όπως έχει αποκαλύψει πρώτος ο «Ε» σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της διατραπεζικής λύσης Bridge Financing, είναι να κερδίσει χρόνο και χρήμα. Και αυτό διότι αφενός θα καλυφθεί ο στόχος που έχει τεθεί από την τρόικα έως τις αρχές του 2014 των 2,6 δις. ευρώ και αφετέρου να μπορέσουν να «ωριμάσουν» τα ακίνητα έως ότου λυθούν πολεοδομικού χαρακτήρα προβλήματα και βελτιωθεί έτι περαιτέρω το οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία να πουληθούν σε καλύτερη τιμή. Το ΤΑΙΠΕΔ κατάληξε στη λύση του Bridge Financing επιχειρώντας να αντλήσει μέσα από την έκδοση 2-3 ομολόγων ποσό άνω του 1 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Σύμβουλος που θα επιλεγεί -με κριτήριο αξιολόγησης το δίπτυχο τιμή και εμπειρία- θα προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου 400 εκατ. ευρώ περίπου και δυο άλλων ύψους 300 εκατ. ευρώ για διάστημα 5-7 ετών με επιτόκιο της τάξεως των 9-9,5%. Ως collateral-εγγύηση για την έκδοση των αναφερόμενων ομολόγων θα δοθούν 100 περίπου ακίνητα που έχουν περάσει από την ΕΤΑΔ και άλλους φορείς του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, πολλά εκ των οποίων είτε βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία (Παλιούρι, Σιθωνία) ή θα βρεθούν ( Κτίρια, Ξενία, εκτάσεις κ.λ.π.) σε βραχύ χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται τέλος ότι η «Γέφυρα χρηματοδότησης» (BridgeFinancing), αποτελεί ουσιαστικά βραχύβια χρηματοδότησή που επεκτείνεται σε ένα πρόσωπο, εταιρεία ή άλλο νομικό πρόσωπο, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση-ασφάλεια, προκειμένου να αποκτήσουν κεφάλαιο.