xatzidakisΣτις αρχές Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παραβρέθηκε χθες στα γραφεία της εταιρείας ΕΛΑΝΕΤ που έχει αναλάβει τη διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης: ” Από το ΕΣΠΑ έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα 106.000 επιχειρήσεις. Από αυτή τη δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν περίπου 10.000 επιπλέον επιχειρήσεις και υπολογίζουμε ότι θα δημιουργηθούν 4.000 θέσεις εργασίας. Η αξιολόγηση γίνεται με εντατικούς ρυθμούς. Πάει στις περισσότερες περιπτώσεις γρηγορότερα από όσο περιμέναμε. Θεωρούμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν τελειώσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου έτσι ώστε από αρχές Οκτωβρίου οι άνθρωποι να μπορούν να παίρνουν τις προκαταβολές τους. Προφανώς το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια, γιατί το πρόβλημα της ρευστότητος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αλλά η χώρα αυτή την ώρα είναι 4η στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 18η που ήταν πέρσι και κάνουμε πραγματικά ό,τι μπορούμε κάθε μέρα. Το παλεύουμε για να απαλύνουμε το πρόβλημα.”

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής της ΕΛΑΝΕΤ κ. Σαμαράς σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά για παράπονα επιχειρηματιών που διαπιστώνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στη ρευστότητα, απάντησε ότι είναι νωρίς ακόμα, αλλά σίγουρα θα γίνουν αποδέκτες παραπόνων.