Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Δυτικής Μάνης για το Καλοκαίρι 2013, θα εγκαινιαστεί η Λαογραφική Συλλογή Μάνης την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 και ώρα 19.00 μ.μ. στο κτίριο του π. Γυμνασίου Πλάτσας, το οποίο βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης.

Η Λαογραφική Συλλογή Μάνης αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο προβολής του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής και περιλαμβάνει πάνω από 700 αντικείμενα (οικιακής χρήσης, όπλα, ρουχισμό, εργαλεία κ.λπ.), τα οποία χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα έως και τα μέσα περίπου του 20ου. Τα περισσότερα αντικείμενα της συλλογής προέρχονται από δωρεές των κατοίκων της περιοχής.

Η έκθεση απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά την παραδοσιακή ζωή των Μανιατών του προηγούμενου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση είναι δίγλωσση, με το ερμηνευτικό καθώς και το οπτικοακουστικό της υλικό, να είναι μεταφρασμένο και στα αγγλικά.

Τη μουσειολογική μελέτη και την υλοποίηση του έργου ανέλαβε και πραγματοποίησε η Ιστορικός – Μουσειολόγος Μαρία Γ. Βενιζελέα.