Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η δημοσίευση ενός άρθρου για την caretta – caretta και το νησί της Ζακύνθου από την ολλανδική εφημερίδα “Trouw deVerdieping”, θα ήταν ικανό για να οδηγήσει αρκετούς Ολλανδούς στη Ζάκυνθο.

Με την εφημερίδα ανα χείρας βρέθηκαν στο Κερί και όπως δήλωσαν στον τουριστικό επιχειρηματία Σταμάτη Λιβέρη όταν το διάβασαν ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία της και τον προορισμό της Ζακύνθου, και έτσι αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξίδι για να δουν τη χελώνα και το νησί από κοντά.

Ο τίτλος του άρθρου ήταν “Το ελληνικό νησί της Ζακύνθου εδώ και αιώνες είναι η σημαντικότερη παραλία αγκυροβόλησης της χελώνας. Αλλά για πόσο καιρό;”. Στο περιεχόμενο γινόταν αναφορές για δραστηριότητες πολιτών οι οποίες σχετίζονται με παρατυπίες ως προς τη χελώνα και τις συνθήκες προστασίας της.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα παρακάτω “Τις τελευταίες δεκαετίες, δεκάδες ξενοδοχεία, κλαμπ και εστιατόρια έχουν ανοίξει τις πόρτες τους, ακριβώς στις παραλίες όπου οι χελώνες βάζουν τα αυγά τους. Τοποθετούν ξαπλώστρες, ομπρέλες και διαδίδουν το φως στο σκοτάδι – όχι μόνο οι τουρίστες, αλλά και οι φορείς εκμετάλλευσης παραβιάζουν υπερβολικά τους κανόνες. Εν τω μεταξύ, οι χελώνες εκτιμάται ότι είναι ευάλωτες, και κινδυνεύουν να χάσουν τη μάχη. Για το θέμα προειδοποιούν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σε κοινή επιστολή κάλεσαν και τον εισαγγελέα της Ζακύνθου τον περασμένο μήνα να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις”.

Το φαινόμενο φυσικά δεν είναι άγνωστο αφού σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, Πρόεδρο του ΕΘΠΖ και καθηγητή των επιστημών της θάλασσας τα περιστατικά παραβατικότητας συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό και φέτος.