Ένα από τα κτήρια-σημεία αναφοράς της Λεμεσού που για σειρά δεκαετιών αποτελούσε τον πλέον επισκέψιμο χώρο για ψώνια με παραδοσιακό χρώμα και γεύση. Ήταν το μοναδικό ίσως σημείο συνάντησης και επαφής των ανθρώπων που κατέβαιναν από τα χωριά, των παραγωγών με τους κατοίκους της πόλης. Σ’ αυτό το παλιό κτήριο με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα κτυπούσε η καρδιά της πόλης, μέχρι που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αγορά της Λεμεσού πήρε την κατιούσα σε βαθμό απειλής για την ίδια την ύπαρξή της, σε μια εποχή που το κέντρο της πόλης, με τα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει, με την αναζωογόνηση που έδωσε η παρουσία του Πανεπιστημίου και των φοιτητών, έχει πάρει τα πάνω του και αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας της Αγοράς βρέθηκε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου επιζητώντας πάση θυσία όχι μόνο τη διατήρηση του χώρου αλλά και την ουσιαστική αναζωογόνησή του ώστε να διαδραματίσει τον κοινωνικό, εμπορικό και τουριστικό ρόλο που έχει κάθε Δημοτική Αγορά στο κέντρο μιας πόλης.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ώστε η Α’ Δημοτική Αγορά να επανεύρει την παλιά της αίγλη, ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε στην υπογραφή σχετικού συμβολαίου με την κοινοπραξία εταιρειών Alexandrou Corporate Services, AR Consulting και Prosperity Group για την ενιαία διαχείρισή της η οποία με τη νέα της μορφή αναμένεται να ανοίξει επίσημα τις πύλες της για το κοινό μέχρι τέλος του 2019.

Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου που υπέγραψε ο Δήμος Λεμεσού κατόπιν διαγωνισμού με την κοινοπραξία Prosperity Group, για την ενιαία διαχείριση της Α΄ Δημοτικής Αγοράς, είναι για περίοδο 10 χρόνων και με δυνατότητα ανανέωσης για πέντε ακόμη χρόνια. Ο επενδυτής θα αναλάβει την ανακαίνιση και διαχείριση όλων των ενοικιαζόμενων υποστατικών και χώρων, συνολικής έκτασης τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, συνδυάζοντας παραδοσιακές και εμπορικές χρήσεις, όπως καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, ψυχαγωγία, εστίαση και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα σχέδια της κοινοπραξίας Prosperity Group και η «νέα εικόνα» της Δημοτικής Αγοράς που φιλοδοξεί η εταιρεία να δώσει στον ευρύτερο χώρο ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς της πόλης για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε στον χώρο της Αγοράς.

Τόσο η Prosperity Group όσο και ο Δήμος Λεμεσού ανακοίνωσαν επίσημα την αναγέννηση του ιστορικού Παντοπωλείου της Λεμεσού. Διατηρώντας την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια του κτηρίου σε ένα φρέσκο περιβάλλον που θα συνδυάζει την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό, το παλιό Παντοπωλείο αλλάζει μορφή και ξαναζωντανεύει.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, αφού έκανε μια ιστορική αναφορά για τη Δημοτική Αγορά, τόνισε ότι στις 14 Απριλίου 1918 άνοιξε τις πύλες της η Δημοτική Αγορά Λεμεσού. Η αρχική μορφή της Δημοτικής Αγοράς αποτελείτο από 70 πρατήρια, 8 εξωτερικά μαγαζιά και ένα καφενείο στην πλατεία. Από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, η Δημοτική Αγορά εξελίχτηκε κτηριολογικά, με σημαντικές αλλαγές, όπως η στέγασή της το 1932 και η επέκτασή της που ολοκληρώθηκε το 1948 και έδωσε και την τελική περίπου σημερινή μορφή της.

Στα 100 χρόνια ζωής της, η Δημοτική Αγορά έζησε μέρες πραγματικής δόξας. Υπήρξε το κέντρο της εμπορικής κίνησης της πόλης, αλλά και πολλών πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της πόλης από τη δεκαετία του 1980 και μετά, η Δημοτική Αγορά άρχισε μια φθίνουσα πορεία. Ομολογουμένως, έγιναν έκτοτε αρκετές προσπάθειες για αναζωογόνηση και αναβάθμισή της, χωρίς όμως μόνιμα αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια, αυτή η φθίνουσα πορεία της Δημοτικής Αγοράς ήταν κάτι από περισσότερο εμφανής, ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού σημειώνοντας ότι, σήμερα, η Δημοτική Αγορά έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξαναγεννηθεί.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, συνέχισε, μέσα από ανοικτές διαδικασίες δημόσιων προσφορών αναζήτησε ένα στρατηγικό επενδυτή, για να αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του οράματος έχοντας ως στόχο «η Αγορά να παραμείνει και να αναβαθμιστεί από άποψη αισθητικής όσο και χρήσεων, ως ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, ενισχύοντάς την με συμβατές χρήσεις οι οποίες να συνάδουν με την πρόνοια του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Πόλης».

Οι κατευθυντήριες γραμμές που ο δήμος έθεσε στις προτάσεις των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, αφορούσαν στη διασφάλιση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Αγοράς, στη δημιουργία χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, στην αξιοποίησή της ως τουριστικού και εκπαιδευτικού προορισμού και στη δημιουργία χώρων για διοργάνωση εκδηλώσεων.

Από την πλευρά του ο στρατηγικός επενδυτής και διευθυντής της Prosperity Group, Παναγιώτης Αλεξάνδρου, που έχει αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του έργου, ανέφερε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή της Prosperity Group στο έργο της ανάπλασης του Παντοπωλείου ήταν αναπόφευκτη καθώς, όπως τόνισε, ο ίδιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Λεμεσό. To όραμα της Prosperity Group, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, είναι να φέρει νέο αέρα στο ιστορικό Παντοπωλείο (Α’ Δημοτική Αγορά Λεμεσού), που είχε γίνει σήμα κατατεθέν στο κέντρο της Λεμεσού από όταν πρωτοάνοιξε το 1918, και να συνεχίσει την παράδοση.

Στόχος μας, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, «είναι η Αγορά να γίνει πόλος έλξης και αξιοθέατο για τους κατοίκους της πόλης αλλά και σημείο αναφοράς για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας».

Τι διαλαμβάνουν οι σχεδιασμοί

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας Prosperity Group, η εντυπωσιακή αλλαγή της Αγοράς θα συμπεριλαμβάνει διάφορους εμπορικούς χώρους λιανικής πώλησης και χώρους πώλησης παραδοσιακών προϊόντων. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν καταστήματα πώλησης φρέσκων προϊόντων όπως κρέας, ψάρια και θαλασσινά, φρούτα και φρέσκα λαχανικά, τοπικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα, γλυκά, τυριά, αλλαντικά, κρασιά, μπίρες κτλ. Τα πιο πάνω θα συνδυάζονται αρμονικά με μια μεγάλη ποικιλία εστιατορίων με επιλογές από απλό ποιοτικό street food αλλά και πιο γκουρμέ γεύσεις από όλο τον κόσμο, καθώς και καφετέριες. Η Αγορά θα διαθέτει επίσης παιχνιδότοπους και χώρους ψυχαγωγίας για παιδιά.

Η νέα Αγορά θα διαθέτει στον ημιώροφο χώρους επαγγελματικής χρήσης όπως γραφεία και αίθουσες συνεδριάσεων που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μικρών δημιουργικών και πρωτοπόρων εταιρειών, καθώς και σύγχρονες αίθουσες για διοργανώσεις εκδηλώσεων.

Στόχος της εταιρείας, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, είναι η στήριξη της νέας γενιάς και η δημιουργία μιας κοινότητας που θα αλληλοστηρίζει ανθρώπους και εργαζόμενους από διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον.

Πηγή : Φιλελεύθερος