Τα 1,83 δισ ευρώ άγγιξαν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ισπανία στο τέλος του Ιουνίου του 2018, και παρόλο που αυτό αντιπροσωπεύει μια πτώση 13% σε σχέση με τις καταχωρημένες εγγραφές το 2017, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ επενδύσεων σε εξαμηνιαία επίπεδο στην ιστορία της.

Σύμφωνα με την έκθεση Hotel Division της Colliers International, το πρώτο εξάμηνο του 2018 δείχνει και πάλι έναν τεράστιο δυναμισμό που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα στα χαρτοφυλάκια ξενοδοχείων.

Πιο αναλυτικά, τους τελευταίους 12 μήνες (Ιούνιος 2017-Ιούνιος 2018), η επένδυση σε ξενοδοχειακές μονάδες στην Ισπανία ανήλθε συνολικά σε 3.633 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών, το ξενοδοχειακό portofolio πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 1,048 δισ. Ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 60% των συνολικών καταγεγραμμένων επενδύσεων. Στην πραγματικότητα, το ύψος των επενδύσεων σε ξενοδοχεία στην Ισπανία ξεπέρασε αυτό του τελευταίου έτους με ποσοστό 71,4%, ποσοστό ρεκόρ μέχρι στιγμής με συνολικά 612 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η ισπανική αγορά διανύει για τέταρτη συνεχή χρονιά ρεκόρ επενδύσεων. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει η πιθανότητα ο όγκος των επενδύσεων να αρχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια.

Τέλος στα Κανάρια Νησιά και στις Βαλεαρίδες νήσους αναλογεί το 53% των συνολικών ξενοδοχειακών επενδύσεων, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τους υπόλοιπους τοπικούς προορισμούς της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα δίνεται από την έρευνα στη μείωση των επενδύσεων στη Μαδρίτη και συγκεκριμένα στην Βαρκελώνη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη κατέγραψαν επενδύσεις ύψους 549 και 310 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο του 2018, οι αριθμοί έπεσαν στα 154 και 71 εκατομμύρια, αντίστοιχα