milos2Η Μήλος μάγεψε το γερμανικό περιοδικό FOCUS. Ειδικότερα, στο τεύχος 31, της 29ης Ιουλίου 2013, το περιοδικό δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Στο Νησί της Ευδαιμονίας» και υπότιτλο «Μια Ελλάδα χωρίς οφειλές και ανεργία; Ονομάζεται Μήλος και είναι ένας ‘κρυφός’ και προτεινόμενος τουριστικός προορισμός». Διαβάστε το άρθρο:

“Με το ούζο και το ηλιοβασίλεμα πάνω από τις στέγες της Πλάκας, όλα γίνονται ξαφνικά πολύ μακρινά: τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στα μέσα Ιουλίου ως μια σταγόνα στο καυτό οικονομικά ξερό έδαφος της Ελλάδας.

Εκεί πάνω μετράει μόνο η θέα στη λαμπερή θάλασσα και στο οροπέδιο με τα ελαιόδεντρα και τα φυτά, ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια.

Η Μήλος μπορεί να αποκαλείται “το νησί των χρωμάτων”, λόγω της ηφαιστειακής της προέλευσης, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως νησί της Ευδαιμονίας. Μεταξύ των 5.000 κατοίκων, δεν υπάρχει ούτε ένας άνεργος, αλλά ούτε και οικονομική κρίση ρευστότητας.

Το δυτικότερο νησί των Κυκλάδων, με περισσότερες από 70 παραλίες, είναι πλούσιο σε ορυχεία, ενώ αποτελεί έναν σχεδόν ανεξερεύνητο τουριστικό παράδεισο.

Η S&B, ο μεγαλύτερος εργοδότης στο νησί, αποκαθιστά συστηματικά τις εκτάσεις που χρησιμοποιεί με την πάροδο των ετών.

Επτά διαδρομές, μέσω διαφόρων γεωλογικών μορφών και φαινομένων, αρχαιολογικών χώρων, ενεργών και ανενεργών εξορυκτικών δραστηριοτήτων έχουν πλέον σημανθεί και χαρτογραφηθεί στο ηφαιστειογενές νησί [ΣτΜ εδώ αναφέρεται στο Miloterranean Geo Experience]. Ένα από τα μονοπάτια οδηγεί στις πρωτοχριστιανικές κατακόμβες, που είναι μάλιστα παλαιότερες από τις ρωμαϊκές ομόλογές τους, και συνεχίζοντας – με εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα – συναντά ένα αρχαίο θέατρο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μια άλλη οδηγεί στις εγκαταστάσεις ενός πρώην θειωρυχείου, όπου βρίσκεται μία παραδεισένια παραλία.

Χορηγοί αυτού του προγράμματος είναι οι διαχειριστές της S&B, οι οποίοι επένδυσαν τα χρήματά τους εκτός άλλων περιοχών και στη βαυαρική πόλη του Landshut. Περιλαμβάνονται στους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο σε ορυκτά (μπεντονίτης και περλίτης).

«Η ισορροπία μεταξύ της βιομηχανικής δραστηριότητας της εταιρίας και του περιβάλλοντος του νησιού μας λειτουργεί», αναφέρει ο Μιχάλης Κυρίτσης. Ο 35χρονος κερδίζει τα προς το ζην με πολλές διαφορετικές εργασίες. Στα χωράφια του καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά χωρίς χημικά λιπάσματα. Στο μικρό κατάστημα ειδών τέχνης πουλάει αναμνηστικά που έχει κατασκευάσει ο ίδιος. Επιπλέον, πήρε την ιδέα από έναν Γερμανό και ξεκίνησε την ενοικίαση καγιάκ μαζί με ένα Beach Bar που λειτουργεί.

Για να προσελκύσουν όσο περισσότερους φιλομαθείς και πολυπράγμονες τουρίστες, οι νησιώτες έχουν μελετήσει προσεκτικά τις τουριστικές ιδιαιτερότητες της γερμανικής περιοχής Eifel, καθώς και των Άλπεων. Στην πραγματικότητα μάλιστα η Μήλος φαίνεται να είναι σε πολλά θέματα πολύ πιο κοντά στη Γερμανία, σε σχέση με την ελληνική ηπειρωτική χώρα, σε αρκετά σημεία: Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Μεσόγειο, στη θέση των θορυβωδών κέντρων χορού προσφέρεται ενοικίαση ποδηλάτων, και στη θέση των all-inclusive ξενοδοχείων διατίθεται οικογενειακή και φιλική ατμόσφαιρα με παιδικές χαρές, αναρρίχηση, το άθλημα της ιστιοσανίδας και εκδρομές με βάρκες.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, Εμίρ Κουστουρίτσα, (“Μαύρη Γάτα, Λευκή Γάτα”) έχει κάνει τη Μήλο δεύτερο σπίτι του και έρχεται με το ιδιωτικό αεροπλάνο του όσο πιο συχνά μπορεί. Με αρκετό ούζο και τα ηλιοβασιλέματα πίσω από τους ηφαιστειακούς κρατήρες, οι οποίοι συνθέτουν τον κόλπο της Μήλου, καθώς και από τις πολύχρωμες παραλίες από τα πλούσια σε ορυκτά πετρώματα και από τα μοναδικά χρώματα της θάλασσας, τα οποία ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός σχηματίζουν έναν λαγό, μια αρκούδα, μια τίγρη ή έναν μεσαιωνικό Ενετό. ” Η Μήλος έχει τόσα πολλά όμορφα μέρη που θα μπορούσε κανείς άνετα να εκτρέφει απλά πελεκάνους για την ευτυχία του», δηλώνει ο σκηνοθέτης.

Παράλληλα, υφίστανται για τους νοσταλγούς και οι τυπικοί «Αλέξης Ζορμπάς» χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν «στιγματίσει» την Ελλάδα ως μέρος για διακοπές της δεκαετίας του ’60.

Άνθρωποι, όπως η Rori και ο Σταμάτης, για παράδειγμα, έχουν εγκαταλείψει την αστική τους ζωή για ένα όνειρο: τη ζωή στο γρήγορο ιστιοφόρο τους, αντίγραφο ενός ιστορικού ιστιοφόρου, με το όνομα “Θαλασσίτρα». Στην πλώρη αυτού του πλοίου, κάτω από τον απογευματινό ήλιο, η νεαρή βερολινέζα Soraya Petermann λέει “Η Μήλος είναι πολύ καλύτερη από την Σαντορίνη». Μαζί με τη φίλη της Vera Wirtz έχουν κλείσει μια περιοδεία σε διάφορα νησιά και μπορούν ήδη να κάνουν σύγκριση με το καλύτερο που επισκέφτηκαν: «Μας έκανε εντύπωση ότι δεν είναι μία περίπτωση όπου εξαπατώνται οι τουρίστες» λέει η Wirtz, «Οι άνθρωποι εδώ είναι ευγενικοί και φιλόξενοι, και, ακόμη περισσότερο, είναι ικανοποιημένοι».”

miloterannean.gr