Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές διαδικασίες αυξάνοντας τη δημοτικότητα του ιατρικού τουρισμού.

Τα Μπαρμπάντος για παράδειγμα είναι γνωστά για τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η Μπανγκόκγια χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου, η Ουγγαρία και το Μεξικό για οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Επιπλέον, η Τουρκία προσελκύει αρκετούς ασθενείς που αναζητούν διαδικασίες μεταμόσχευσης μαλλιών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η χώρα καλωσόρισε 700.000 ιατρικούς τουρίστες το 2017. Την τελευταία δεκαετία, ο ιατρικός τουρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε κατά δέκα φορές ενώ τοπικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι φέτος η χώρα θα καλωσορίσει 850.000 επισκέπτες.

Οι κορυφαίοι προορισμοί ιατρικού τουρισμού

Σύμφωνα με το περιοδικό International Medical Travel Journal (IMTJ), η Τουρκία κατέχει την τρίτη θέση στον ιατρικό τουρισμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση. Η Ταϊλάνδη είναι τέταρτη και η Γερμανία πέμπτη στον κατάλογο κορυφαίων προορισμών για ιατρικό τουρισμό.

Ο αυξανόμενος αριθμός ασθενών μεσαίας τάξης στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν χρήματα όταν έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη στα σπίτια τους.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση ιατρικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία και το Ντουμπάι έχουν επενδύσει πολύ στη δημιουργία περιφερειακών κέντρων ιατρικών εμπειρογνωμόνων για την προσέλκυση ξένων ασθενών.

Η πόλη του Ντουμπάι στοχεύει να προσελκύσει ασθενείς από τα έθνη του Κόλπου που στο παρελθόν έχουν σταλεί στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ ως μέτρο των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης τους.