Συνάντηση ακρόασης και συνεργασίας για την ασφάλεια των επισκεπτών λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στην Αττική πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης την Πέμπτη 30 Αυγούστου, μεταξύ της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Τουρισμό στην Περιφέρεια Αττικής, κας Ελένης Δημοπούλου και ανώτατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο κτίριο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στηρίζοντας τον θεσμό της ημέρας ακρόασης των πολιτών.
Η ασφάλεια και προστασία των πολιτών – τουριστών της Αττικής, ετέθη στο μικροσκόπιο της 5 μέλους νεοσυσταθείσας Επιτροπής από Προϊσταμένους όλων σχεδόν των Κλάδων της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εξεταστούν τα προβληματικά σημεία και να βελτιωθούν αποτελεσματικά.
Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν ο Υποστράτηγος κος Μανώλης Πλουμής, Προϊστάμενος του κλάδου Ασφαλείας, ενώ μετείχαν ο Υποστράτηγος κος Ανδρέας Δασκαλάκης, Προϊστάμενος κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Υποστράτηγος κος Αχιλλέας Σκανδαλάκης, Προϊστάμενος κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, ο Υποστράτηγος κος Παν. Ντζιοβάρας, Προϊστάμενος κλάδου Οικονομικής Υποστήριξης, ο Ταξίαρχος κος Κων. Αθανασόπουλος, Προϊστάμενος κλάδου Τάξης, καθώς και ο Αστυνόμος Α΄ κος Αργ. Παλαιολόγος, Προϊστάμενος Δ/νσης Ενημέρωσης των Πολιτών.
Με πρωτοβουλία της κας Ελ.Δημοπούλου παρουσιάστηκε επιγραμματικά η πορεία της θετικής εικόνας του Τουρισμού στην Αττική και ζητήθηκε περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων, ώστε ο πολυδιάστατος και μοναδικός πολιτιστικός και τουριστικός πλούτος της Αττικής να διαφυλάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σε βάθος χρόνου συμβάλλοντας στην οικονομική άνοδο του επιπέδου της Περιφέρειας Αττικής και της χώρας.
Σύμφωνα με την δήλωση της «Το αίσθημα ασφάλειας και η προστασία των επισκεπτών αποτελούν μεταξύ άλλων από τα βασικά κριτήρια της έναρξης του ταξιδιού, γεγονός που συνάδει με την ποιοτική προσφορά τουριστικών υπηρεσιών και τελικά οδηγεί στην φήμη του προορισμού».
Τα ζητήματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν:
• Η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα της Αττικής καθώς και η πυκνότητα του πλήθους των επισκεπτών κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ζήτημα που πιθανόν απαιτεί ανασχεδιασμό αστυνομικής δράσης και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών.
• Η ανάγκη περαιτέρω φύλαξης σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές της Αττικής, του ιστορικού και εμπορικού κέντρου, των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, Μνημείων κ.λπ., που αποτελούν μοναδικά παγκόσμια σύμβολα πολιτισμού. Μια θλιβερή εικόνα ή αρνητική εμπειρία μπορεί να κάνει το γύρω του κόσμου μέσω διαδικτύου με ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.
• Η εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας ενός η περισσότερων Γραφείων Εξυπηρέτησης Επισκεπτών, (π.χ. στον Πειραιά – αστυνομικό τμήμα ειδικά για τουρίστες, στελεχωμένο από εξειδικευμένους ξενόγλωσσους αστυνομικούς) στο πρότυπο αυτού της Αθήνας που έγινε το 2015 με πρωτοβουλία του ΞΕΕ-ΕΞΑΑΑ.
• Οι κατατεθειμένες έγγραφες εκκλήσεις των συλλογικών φορέων τουρισμού και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για ανάγκη αυξημένης αστυνόμευσης λόγω πολλαπλών παραβατικών και δυσφημιστικών περιστατικών στις πλέον τουριστικές περιοχές της Αθήνας καθώς και στο Μετρό.
Ολοκληρώνοντας την χρήσιμη αυτή συνάντηση και για τις δύο πλευρές, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πλήρης γνώση της υπάρχουσας κατάστασης από την πλευρά των αξιωματικών και υπήρξε δέσμευση για ενημέρωση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κου Άρη Ανδρικόπουλου και εξέταση των παραπάνω ζητημάτων.