Η Σίφνος “έστρωσε” και φέτος παραδοσιακό τραπέζι με το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” -γενέτειρα του εθνικού μας μάγειρα- με εδέσματα στην γραφική πλατεία του Αρτεμώνα. Με δράσεις πλουσιότερες από κάθε άλλη χρονιά, ανέβασαν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των εκδηλώσεων γαστρονομίας.

Η Σίφνος, “πάντρεψε” την παράδοση με τη γεύση και τον πολιτισμό  και με την παρουσία διακεκριμένων αρχιμαγείρων απέδειξε πως μπορεί να  “γεφυρώνει” γαστρονομικά τη διαχρονικά αξία με την σύγχρονη τάση.

Στο διεθνές πλέον φεστιβάλ -με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και συλλόγων-  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου ανέδειξε την κυκλαδίτικη και ελληνική γαστρονομία, παράλληλα με τις κουζίνες άλλων χωρών και περιοχών της Ελλάδας που συμμετείχαν και για μια ακόμη φορά και δικαιολόγησε απoλύτως το βραβείο που απέσπασε ως το καλύτερο φεστιβάλ γαστρονομίας της Ευρώπης.

“Πέρυσι, εδώ στη Σίφνο είχαμε αναλάβει τη δέσμευση, ότι θα προσπαθούσαμε να δώσουμε στο Φεστιβάλ διεθνή εμβέλεια. Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας.
Φέτος, το Φεστιβάλ της Σίφνου είχε συμμετοχές και από άλλες χώρες, που έχουν αλλάξει πλέον τον “χαρακτήρα” του”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, προσθέτοντας πως μέσα από αξιόλογες δράσεις, όπως το Φεστιβάλ της Σίφνου,“η εξωστρέφεια που ήταν ανέκαθεν στο DNA των νησιών μας, υπηρετείται με έναν τρόπο που τα προβάλλει διεθνώς και στηρίζει την οικονομία τους.
Τα νησιά μας, χωρίς την εξωστρέφεια, ως κομμάτι της ταυτότητάς τους, δεν θα είχαν αντέξει στο βάθος της ιστορίας”.

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, δήλωσαν και οι διοργανωτές καθώς το φεστιβάλ υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν περισσότερα από 6.000 άτομα, για να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές συνταγές.

Στην γιορτή της ελληνικής κουζίνας, δήλωσαν φέτος παρουσία τα νησιά: Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Λέρος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος και Σχοινούσα. Μάλιστα η Άνδρος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, η Ίος, η Πάρος, η Σέριφος και η Σίφνος παρουσίασαν γλυκά του γάμου με τον συντονισμό της Πρέσβειρας του Νοτίου Αιγαίου- Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Η διοργάνωση είχε διεθνή απήχηση καθώς υπήρξαν και αντιπροσωπίες-συμμετοχές από Βραζιλία, Ιταλία (που συμμετείχε με τον διάσημο Σεφ Francesco Pardera), Ισπανία και Κύπρο, ενώ το “παρών” έδωσαν και άλλες περιοχές που παρουσίασαν τις δικές τους σπεσιαλιτέ, όπως ο Έβρος, Κοζάνη, η Παιανία και ο Πόντος.

Οι εκπρόσωποι κάθε περιοχής είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν, να περιγράψουν και να παρουσιάσουν συνταγές από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.