Το 2001, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Dennis Tito έγινε ο πρώτος διαστημικός τουρίστας στον κόσμο καταβάλλοντας φυσικά μεγάλο αντίτιμο για αυτή του την εμπειρία.
Συγκεκριμένα, πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για σχεδόν οκτώ ημέρες με το πλήρωμα ενός ρωσικού διαστημικού σκάφους σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, έξι άλλοι διαστημικοί τουρίστες ακολούθησαν με εισιτήρια που φθάνουν τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες εργάζονται για τη μείωση του κόστους του διαστημικού τουρισμού.

Ενώ η ταχύτητα για τον διαστημικό τουρισμό επιταχύνθηκε, ο αριθμός των πιθανών ταξιδιωτών παραμένει ασαφής, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα: Πόσοι άνθρωποι θέλουν να επισκεφθούν το διάστημα;

Μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την επιθυμία να φύγουν από την τροχιά της Γης.

Η έρευνα δείχνει ότι το 58% των ερωτηθέντων ενηλίκων στις Η.Π.Α. δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να ταξιδέψουν με ένα διαστημικό όχημα κάποια μέρα.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι ανησυχούν από το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ενώ δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις για την υγεία τους από ένα τέτοιο ταξίδι.

Περίπου το 48% των Αμερικανών ισχυρίστηκε μια προθυμία να επισκεφθεί το διάστημα, αλλά ανησυχούν αρκετά από μια τέτοια σκέψη. Η έρευνα αναφέρει ότι η πιο κοινή τους επιθυμία ήταν να «βιώσουν κάτι μοναδικό».

Ωστόσο, η Blue Origin και η Virgin Galactic στοχεύουν να πάρουν τους τουρίστες σε σύντομες, δευτερεύουσες πτήσεις για να αγγίξουν το διάστημα το επόμενο έτος.

Ταυτόχρονα, οι αεροπορικές εταιρείες βλέπουν ευκαιρίες στο χώρο για την τουριστική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Japan Airlines και ANA έχουν επενδύσει σε εταιρείες που ειδικεύονται στην τροχιακή τεχνολογία και εταιρείες διαστημικού τουρισμού, όπως το Space Adventures που υπόσχεται νέα αεροσκάφη και πτήσεις με μηδενική βαρύτητα.

Παρά την πολλά υποσχόμενη πρόοδο, πολλοί παραμένουν σκεπτικοί. Όταν ζητήθηκε να μαντέψουμε ποιο είναι το μέλλον για τον διαστημικό τουρισμό, μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες των ΗΠΑ στην έρευνα Pew πιστεύουν ότι το διαστημικό ταξίδι ρουτίνας θα συμβεί πραγματικά τα επόμενα 50 χρόνια.