Αυξημένοι κατά περίπου 30.000 εκτιμάται ότι θα είναι φέτος οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την ανατολική Κρήτη, τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή από εδώ και πέρα και από 60.000 πέρυσι υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 90.000, δείχνοντας στην πράξη ότι γίνονται μικρά και δειλά βήματα στην κατεύθυνση της επέκτασης του τουριστικού προϊόντος στο νησί μας, και το χειμώνα, χωρίς πάντως να υπάρχει μία συγκεκριμένη πολιτική βούληση και κάπως ανοργάνωτα, όπως υποστηρίζουν αρκετοί τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης.
Το «πακέτο» ήλιος – θάλασσα εκ των πραγμάτων έρχεται σε δεύτερη μοίρα αφού τα αξιοθέατα, το καλό φαγητό, οι συμφέρουσες αγορές και η χαλάρωση σε συνδυασμό με τη διασκέδαση, είναι εκείνα που για τους χειμερινούς τουρίστες κερδίζουν έδαφος και για τους τουριστικούς παράγοντες αποτελούν στοίχημα.
Ήδη, το περιορισμένης έκτασης πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού που «τρέχει» σε Ηράκλειο, Αμμουδάρα και άλλες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, έχει στεφθεί με επιτυχία, κάτι που αρχίζει να φαίνεται και στις πτήσεις τσάρτερ οι οποίες καταφθάνουν στο αεροδρόμιο της πόλης μας.
Ωστόσο, υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία μήπως τελικά το όλο εγχείρημα καταδικαστεί να αποτύχει εάν δεν υπάρξει μια ολοκληρωμένη στήριξη από το Υπουργείο Τουρισμού, με επίδομα εργασίας αντί για ανεργίας, με φοροελαφρύνσεις, όπως αφορολόγητα καύσιμα για τη θέρμανση ξενοδοχείων και καταλυμάτων και άλλες οικονομικές παροχές.
Επίσης, θέτουν επί τάπητος το σοβαρό ζήτημα της καθαριότητας, με την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, κάτι που αποτελεί μείζονος σημασίας στοιχείο, για να έχουν οι τουρίστες μία θετική εικόνα.
Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι τα 5-6 ξενοδοχεία που φιλοξενούν αυτής της κατηγορίας τους τουρίστες δεν επαρκούν για να πει κανείς ότι το εν λόγω πρόγραμμα σηματοδοτεί αλλαγή του κλίματος.
Και σημειώνουν ότι δεν παρατηρείται κίνηση από πολλά πρακτορεία, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Κάπως έτσι, απαντάται και το ερώτημα γιατί άλλες περιοχές της Κρήτης δεν έχουν πάρει μέρος σε αυτό.
Με τον ίδιο σκωπτικό τρόπο, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς τα μηνύματα από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, που έχουν επανέλθει δυναμικά και διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην τουριστική πίτα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI προ καιρού ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητους τους στόχους για τα ετήσια έσοδα και κέρδη, παρά το εξαιρετικά θερμό- κυριολεκτικά και μεταφορικά- καλοκαίρι σε ορισμένες από τις κυριότερες αγορές του, όπως η τουρκική.
Πηγή: ekriti.gr